Kmínek 41 Zveřejněno Říjen 11, 2022 Report Share Zveřejněno Říjen 11, 2022 Máte zkušenosti s podvoltováním CPU, kam až jste ochotní zajít na úkor výkonu a k lepším teplotám? Zvažuju, že svůj CPU podvoltuju, protože i přes to, že mám celkem kvalitní a tichej chladič, teploty lezou k 90°C, což mě už delší dobu (vlastně od doby co jsem procesor koupil) sejří. "bios" mám aktuální. Našel jsem si pár návodů jak na to i s výsledky, ale chci znát názory a zkušenosti i zdejší komunity. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
D2U 627 Zveřejněno Říjen 11, 2022 Report Share Zveřejněno Říjen 11, 2022 (upraveno) Před 2 hodinami, Kmínek napsal(a): Máte zkušenosti s podvoltováním CPU, kam až jste ochotní zajít na úkor výkonu a k lepším teplotám? Zvažuju, že svůj CPU podvoltuju, protože i přes to, že mám celkem kvalitní a tichej chladič, teploty lezou k 90°C, což mě už delší dobu (vlastně od doby co jsem procesor koupil) sejří. "bios" mám aktuální. Našel jsem si pár návodů jak na to i s výsledky, ale chci znát názory a zkušenosti i zdejší komunity. u 5800X je povinnostou ísť cestou nastavenia curve optimizer PPT EDC TDC , po správnom nastavení sa ti odmení teplotami do 70°C pri plnej syntetickej záťaži,tak ako mne. hodnoty záležia od cpu a dosky. ja mám inú takže moje hodnoty sú v tomto prípade nerelevantné. jedíné čo tu nie je správne napísané je,že ja neundervoltujem, s napätím nerobím nič v biose ani inde. napr. v CBR23 mám skóre 15292 multicore pri teplote 68.xx°C. Editoval(a) Říjen 11, 2022 Division2 Ubisoft 1 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Kmínek 41 Zveřejněno Říjen 11, 2022 Author Report Share Zveřejněno Říjen 11, 2022 Tak jsem to udělal a teplota cpu je max 78°C moje nastavení: PPT 120 EDC 130 TDC 75 Výkonnostně to ani není znát bych řekl. 1 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
SirTomas001 4 Zveřejněno Říjen 12, 2022 Report Share Zveřejněno Říjen 12, 2022 Fakt pěkný výsledky! :-) Byl by nějaký návod na toto nastavování? Nebo se to prostě musí zkoušet a hrát si s tím? Díky! Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
D2U 627 Zveřejněno Říjen 12, 2022 Report Share Zveřejněno Říjen 12, 2022 Před 6 hodinami, SirTomas001 napsal(a): Fakt pěkný výsledky! :-) Byl by nějaký návod na toto nastavování? Nebo se to prostě musí zkoušet a hrát si s tím? Díky! plný YT.... len doladit správne hodnoty a hodiny prevádzky pc pokial sa nezistí, že to nerobí problem. a to je vsetko. 1 2 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Kmínek 41 Zveřejněno Prosinec 6, 2022 Author Report Share Zveřejněno Prosinec 6, 2022 Tak já nevím, teď jsem nainstaloval HW info, protože v GTA5 mám mikrolagy, paadjí FPS až třeba na 4 FPS občas a chtěl jsem vysledovat, jestli se mi něco nepřehřívá. Grafika je jakž takž v pohodě co se teplot týče, ale cpu nějak peče. Mám podezření, že ta skříň co mám, poněkud dusí airflow a proto se mi cpu přehřívá v zátěži. Chladič je osazenej správně (větrák z vnitřní strany skříně je směrem k zadní straně bedny přes chladič a větrák co je v zadu odtahuje vzduch od chladiče směrem k zadnímu čelu bedny) a příliě pasty jsem tam taky nedal. Dále mám 3x 120mm větrák v čelním panelu (nasávají vzduch z venku) a vzadu je 1 větrák, co vyfukuje ven. Ale je zajímavý, že v jiných hrách, třeba CP2077 nebo God of war to nedělá. Možná kdybych dal pár větráků nahoru pod vršek aby odtahovaly vzduch ze skříně? Popř. asi lepší, vzdušnější bednu. Pro informaci přikládám screenshot senzorů u HW info Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Kmínek 41 Zveřejněno Prosinec 19, 2022 Author Report Share Zveřejněno Prosinec 19, 2022 (upraveno) CPU jsem přemáznul lepší pastou (Thermal Grizzly Kryonaut) a není to vůbec lepší. brácha má v podstatě ten samý pc a dělá mu to taky. Tak sundal bočnici a voila, pc hned šlape o něco lépe. Ověřil jsem si to i u sebe a po sundání bočnice je to lepší. Takže asi jsem měl dobrej odhad a po novém roce mě čeká nákup jiný bedny. Editoval(a) Prosinec 19, 2022 Kmínek Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
D2U 627 Zveřejněno Prosinec 19, 2022 Report Share Zveřejněno Prosinec 19, 2022 (upraveno) On 6. 12. 2022 at 15:11, Kmínek napsal(a): Tak já nevím, teď jsem nainstaloval HW info, protože v GTA5 mám mikrolagy, paadjí FPS až třeba na 4 FPS občas a chtěl jsem vysledovat, jestli se mi něco nepřehřívá. Grafika je jakž takž v pohodě co se teplot týče, ale cpu nějak peče. Mám podezření, že ta skříň co mám, poněkud dusí airflow a proto se mi cpu přehřívá v zátěži. Chladič je osazenej správně (větrák z vnitřní strany skříně je směrem k zadní straně bedny přes chladič a větrák co je v zadu odtahuje vzduch od chladiče směrem k zadnímu čelu bedny) a příliě pasty jsem tam taky nedal. Dále mám 3x 120mm větrák v čelním panelu (nasávají vzduch z venku) a vzadu je 1 větrák, co vyfukuje ven. Ale je zajímavý, že v jiných hrách, třeba CP2077 nebo God of war to nedělá. Možná kdybych dal pár větráků nahoru pod vršek aby odtahovaly vzduch ze skříně? Popř. asi lepší, vzdušnější bednu. Pro informaci přikládám screenshot senzorů u HW info taketo teploty su nemyslitelne , akoze cpu 90°C a potom sa znizuje vykon aby netrotloval to je este na hrane, ALE GRAFIKA 81°C, gpu pamete cez 90°C to je akoze zaaaahul... sa potom necuduj. nieco je zle. ja mam 115 80 110 a idem 24hodin bez poruchy . skusal som ist na 5ghz. no problem. teploty 67°C az 70°C pri tichom profile chladica. vsetko funguje az na jednu hlupost ale je to 5 rocna obsatrozna blbovina takze neriesim. bud mam problem so sucastne spustenym MsiAfterburner a hwinfo alebo je to precitlivele na 5ghz. ako pisem, 5 rocna hlupost, neriesim, 99,99% vsetko bez zavahania. p.s. vsimni si "tepelny limit gpu" USPESNE si ho dosiahol.... p.s.2 to akoze tento radiator z traktora to neuchladi? ok.. narychlo som nehladal ziaden poriadny test tvojej gpu, iba od zeleneho fetaka kde daco take namerali , takze si dost za hranicou MSI RTX 3080 SUPRIM X 12G Silent Gaming Poznámka k meraniu Teplota GPU 77 °C 70 °C merané na konci testu Teplota GPU (Hotspot) 84 °C 77 °C merané na konci testu Teplota VRAM 84 °C 77 °C merané na konci testu Editoval(a) Prosinec 19, 2022 Division2 Ubisoft Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Kmínek 41 Zveřejněno Leden 11 Author Report Share Zveřejněno Leden 11 (upraveno) Konečně jsem dnes vyměnil case (SilentiumPC Regnum RG4 Pure black za Phanteks eclipse p600), dopřerdu jsem dal 3x Artic p14 PWM PST jako intake, nahoru 2x ty samý articy jako výfuk a vzadu jako výfuk taky Artic p14 PWM PST. Mám sundanej front panel, nechal jsem jen mesh+filtr, to samý na vrchu. Už to vypadá líp, CPU netrotluje a teploty grafiky jsou taky o něco lepší. No a tady je výsledek. Měření po cca 45 minutách zátěžového testu grafika+cpu na 100% v OCCT Editoval(a) Leden 11 Kmínek 1 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Recommended Posts
Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet
K zanechání komentáře musíte být člen
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet v naší komunitě.
Zaregistrovat sePřihlásit se
Už máte účet? Přihlašte se zde.
Přihlásit se teď