Jump to content

Předskokan k novému počítači

Recommended Posts

Ahoj,

dnes už asi jen největší veteráni a admini tohoto fóra ví, že zde nějaký @jirkasta v červnu 2017, tedy při jeho začátku, řešil koupi svého prvního počítače z komponentů vlastního výběru. Za peníze z maminčiného spoření. Od té doby se to tady opravdu brutálně zavedlo a jsem za to velmi rád. Dnes jsem skoro hrdý na to, že mi tady patří 16. nejstarší vlákno v hodnocení sestav... :D 

Je to už skoro 5 let a možnosti se asi nás všech, dříve středoškolských školáků, výrazně rozšířily. Můj počítač po pár drobných vylepšeních stále znamenitě slouží i přesto, že je v téměř denní zátěži a nikdy jsem na něm neřešil výraznější hardwarový problém. Sloužit ještě nějaký ten měsíc určitě bude, nicméně jeho náhradník pomalu, ale jistě začíná klepat na dveře (ovšem jako protiváha pořád působí nedostatek čipů a extrémní ceny grafických karet).

Jako první ale určitě půjde monitor. Můj monitor Philips je aktuálně suverénně nejstarší věc mého počítače. Dostal jsem ho ještě k předchozí sestavě (včetně ní) jako "sociální výpomoc" od tátového spolupracovníka z jeho firmy, na svojí dobu super monitor. Tehdy jsem ho s aktuální sestavou neupgradoval z finančních důvodů a navíc jsem tehdy ani netoužil po tom mít jiný. Monitor stále slouží jak nový, ale už chci něco lepšího. A proč si ho nekoupím až k plánované budoucí sestavě? Jde o to, že ho chci ještě zkusit provětrat na GTX 1080. Jak si poradí tento čip s vyšším rozlišením a frekvencí.

Proto bych rád poprosil všechny, kteří by mi mohli nějaký doporučit, zda tak mohou učinit a napsat. Nějaké tipy samozřejmě mám, ale jsem velmi zvědavý na názor jiných. :x K tomu bych rád znal váš názor na zakřivené monitory. Mám brát klasiku, nebo je zakřivený lepší?

Jaké musí splnit parametry?

• Dobré pozorovací úhly, dobrý panel, kvalitní zpracování, výborná odezva
  • Rozlišení QHD, poměr stran standardní,
  • Frekvence 144 Hz nebo vyšší,
  • Uhlopříčka do 27 palců,
  • G-sync compatible výhodou (standardní G-sync s čipem nemá prakticky téměř žádný výběr a cena/výkon se mi navíc nezdá)

Díky!

Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatních sítích
Před 46 minutami, jirkasta napsal(a):

Ahoj,

dnes už asi jen největší veteráni a admini tohoto fóra ví, že zde nějaký @jirkasta v červnu 2017, tedy při jeho začátku, řešil koupi svého prvního počítače z komponentů vlastního výběru. Za peníze z maminčiného spoření. Od té doby se to tady opravdu brutálně zavedlo a jsem za to velmi rád. Dnes jsem skoro hrdý na to, že mi tady patří 16. nejstarší vlákno v hodnocení sestav... :D 

Je to už skoro 5 let a možnosti se asi nás všech, dříve středoškolských školáků, výrazně rozšířily. Můj počítač po pár drobných vylepšeních stále znamenitě slouží i přesto, že je v téměř denní zátěži a nikdy jsem na něm neřešil výraznější hardwarový problém. Sloužit ještě nějaký ten měsíc určitě bude, nicméně jeho náhradník pomalu, ale jistě začíná klepat na dveře (ovšem jako protiváha pořád působí nedostatek čipů a extrémní ceny grafických karet).

Jako první ale určitě půjde monitor. Můj monitor Philips je aktuálně suverénně nejstarší věc mého počítače. Dostal jsem ho ještě k předchozí sestavě (včetně ní) jako "sociální výpomoc" od tátového spolupracovníka z jeho firmy, na svojí dobu super monitor. Tehdy jsem ho s aktuální sestavou neupgradoval z finančních důvodů a navíc jsem tehdy ani netoužil po tom mít jiný. Monitor stále slouží jak nový, ale už chci něco lepšího. A proč si ho nekoupím až k plánované budoucí sestavě? Jde o to, že ho chci ještě zkusit provětrat na GTX 1080. Jak si poradí tento čip s vyšším rozlišením a frekvencí.

Proto bych rád poprosil všechny, kteří by mi mohli nějaký doporučit, zda tak mohou učinit a napsat. Nějaké tipy samozřejmě mám, ale jsem velmi zvědavý na názor jiných. :x K tomu bych rád znal váš názor na zakřivené monitory. Mám brát klasiku, nebo je zakřivený lepší?

Jaké musí splnit parametry?

• Dobré pozorovací úhly, dobrý panel, kvalitní zpracování, výborná odezva
  • Rozlišení QHD, poměr stran standardní,
  • Frekvence 144 Hz nebo vyšší,
  • Uhlopříčka do 27 palců,
  • G-sync compatible výhodou (standardní G-sync s čipem nemá prakticky téměř žádný výběr a cena/výkon se mi navíc nezdá)

Díky!

Všechny tvé požadavky splňuje například tenhle https://monitory.heureka.cz/asus-vg27aq/#specifikace/. U Asusu bych se kvality nijak extra nebál. Dále co vím, tak lepší pozorovací úhly má spíše IPS panel, takže bych koukal po nich. Musím jen podotknout, že plných 165Hz jde pouze přes DisplayPort.

Editoval(a) domas135
  • Souhlasím 1
Odkaz na příspěvek
Před 18 minutami, Argo37 napsal(a):

Tak podle toho co jsi psal bych já vybral tyhle LCD monitory...

prohnutá obrazovka....Samsung Odyssey G7 - QLED monitor 27" | CZC.cz

rovná obrazovka .... ASUS ROG Strix XG27AQ - LED monitor 27" | CZC.cz

Ten Samsung se mi opravdu líbí. Ten to pravděpodobně vyhraje.

Odkaz na příspěvek

Já mám tenhle : https://www.alza.cz/msi-optix-mag274qrf-qd-d6288568.htm , mám ho už 3 měsíce, má krásný barvy a žádnej mrtvej pixel jsem neměl ( Připlatil jsem si radši za okamžitou výměnu ). Zvažoval jsem i ten Samsung https://www.alza.cz/27-samsung-g75t-d5776410.htm ale odradilo mě nakonec víc negativních recenzí. 

• Souhlasím 1
Odkaz na příspěvek
Před 8 minutami, Tankista napsal(a):

Já mám tenhle : https://www.alza.cz/msi-optix-mag274qrf-qd-d6288568.htm , mám ho už 3 měsíce, má krásný barvy a žádnej mrtvej pixel jsem neměl ( Připlatil jsem si radši za okamžitou výměnu ). Zvažoval jsem i ten Samsung https://www.alza.cz/27-samsung-g75t-d5776410.htm ale odradilo mě nakonec víc negativních recenzí. 

Rozumím. Já na Philipsu po 10 letech nemám jediný vadný pixel, asi je to hodně o štěstí. Každopádně je pravda, že míra reklamací je u Samsungu vyšší. Je otázkou, zda si nepořídit za 1200 rok záruky navíc, nicméně vadný pixel by mi v reklamaci stejně asi uznán nebyl.

Odkaz na příspěvek
Před 59 minutami, jirkasta napsal(a):

Rozumím. Já na Philipsu po 10 letech nemám jediný vadný pixel, asi je to hodně o štěstí. Každopádně je pravda, že míra reklamací je u Samsungu vyšší. Je otázkou, zda si nepořídit za 1200 rok záruky navíc, nicméně vadný pixel by mi v reklamaci stejně asi uznán nebyl.

Ale byl, hlavně se nebát jim to omlátit o hlavu. Dáš jim za to hromadu peněz a budeš do toho koukat tisíce hodin. 

Odkaz na příspěvek
Před 12 hodinami, jirkasta napsal(a):

Ten Samsung se mi opravdu líbí. Ten to pravděpodobně vyhraje.

Osobně bych se pro jistotu zkusil podívat ještě na Back-light bleed... V historii jsem se s jedním prohnutým Samsungem už setkal a měl příšernej back-light bleeding.. Byla to výrazně levnější varianta.

Z lehkého Google search jsem našel že opravdu někteří měli i u tohoto monitoru s bleedingem problém, takže bych se možná nejdříve před nákupem zeptal u prodejce jak by se tato problematika řešila. Aby ti pak nezbyly jen oči pro pláč.

Z těch věcí, co jsem kdy u Milana testoval se mi nejvíce líbil monitor Gigabyte M27Q  Byl jsem s ním opravdu velmi spokojenej. Není sice prohnutý, není to to s nejrychlejší odezvou. Ale kombinoval skvělé barvy, HDRko slušnej refreshRate a na IPS překvapivě nízkou dobu "reakce" a je relativně levnej.

• Like 1
Odkaz na příspěvek
  • 2 weeks later...

Tak jsem teda vzal ten Samsung. První dojmy jsou výborné, zatím ještě ladím nastavení ostrosti a kontrastu, protože černý text na bílém se mi čte nějak divně. K tomu bych uvítal nějaké typy, protože já asi nedokážu ideálně rozpoznat, jaké nastavení je nejlepší (asi zkusit projet Google...) Back-light bleeding nepozoruji, vadné pixely nejsou žádné. Jinak mám obavy, že u 32 palcové verze už budou opravdu hodně vidět pixely, na to je QHD už malé rozlišení.

Odkaz na příspěvek

Hele jak jsem psal mám ho doma a jedu na něm s MSI RTX3060Ti Trio Gaming Z + i7 9700KF + 32GB Kingston Hyper X a QHD právě úplně ideální ve velikosti 32"....

...nezapomeň si pomoci G-Sync a HDR...nastavení je dost individuální a zkontroluj ještě ovladače...myslím, že jsou za dobu existence tohodle modelu už 2 drivery...

32" Odyssey Gaming monitor G7 | Samsung Podpora Česká republika 

Odkaz na příspěvek
Před 3 hodinami, Argo37 napsal(a):

Hele jak jsem psal mám ho doma a jedu na něm s MSI RTX3060Ti Trio Gaming Z + i7 9700KF + 32GB Kingston Hyper X a QHD právě úplně ideální ve velikosti 32"....

...nezapomeň si pomoci G-Sync a HDR...nastavení je dost individuální a zkontroluj ještě ovladače...myslím, že jsou za dobu existence tohodle modelu už 2 drivery...

32" Odyssey Gaming monitor G7 | Samsung Podpora Česká republika 

Zapnul jsem HDR, porichtil nastavení a zdá se mi, že je obraz už dobrý. Použil jsem doporučené nastavení z Tom's hardware a vypadá to, že to fachá. Akorát ještě řeším problém se sleep módem, ten monitor se nějak nechce po zapnutí PC probouzet.

Jo a btw, monitor, což se přiznám mě trochu překvapilo, nemá připojení k netu na stahování aktualizací. Z toho je vidět, že doba, kdy bude připojený do sítě každý prd ještě zdaleka není a nějakou dobu ještě nebude. Firmware tam je samozřejmě staršího data.

Odkaz na příspěvek
  • 3 weeks later...

Tak zatím s monitorem moc spokojen nejsem. Při HDR mi monitor problikává a když HDR ve Windows vypnu, písmena nejsou vyhlazena. Vůbec nevím, co s tím a sere mě to. Jestli to je problém driverů monitoru nebo grafické karty netuším. Oboje mám aktuální. Z přiložených fotek je patrný rozdíl v písmenech. Čekal jsem teda mnohem lepší výsledek, spíš to, že monitor zapojím do elektriky a bude to, místo toho spíš pořád řeším různá nastavení...

Bez HDRS HDR

Odkaz na příspěvek

Hele a nebude to taky tím, že ten monitor je potřeba nakrmit taky lepší grafikou a vůbec lepším HW...jak jsem psal já jsem nadmíru spokojen, kdy jedu na MSI RTX 3060Ti Gaming Trio Z a byť občas dávám na CZC a ALZA filtr ve vyhledávání LCD monitoru tak mi pořád vyhazuje tenhle Samsung Odyssey 32" QHD jako jeden z Nej řešení....

S HDR vůbec nemám problém a podpora G-Sync pecka, bonus s led podsvícením a pro mě taky pecka věc s nastavením nejenom úhlu a náklonu, ale i výškově kdy nemusím řešit rameno a vesa držák...

Prostě je třeba si uvědomit, že na GTX 1080, byť je to MSI Gaming X edice, není asi možné očekávat při 32" a QHD úplné zázraky....

Odkaz na příspěvek
  • 1 year later...

Abych nezakládal zase nová vlákna, přispěji novým poznatkem. Všiml jsem si, že se začíná odlepovat horní část displeje tak, že skrz horní hranu prosvítá světlo. Co myslíte, projde to na reklamaci? Dle mého je to výrobní vada.  Už je to rok a půl, takže důkazní břemeno je bohužel na mne, ale fotky snad mluví za vše.

20230910_195741.jpg

20230910_195814.jpg

Odkaz na příspěvek
Před 7 minutami, jirkasta napsal(a):

Abych nezakládal zase nová vlákna, přispěji novým poznatkem. Všiml jsem si, že se začíná odlepovat horní část displeje tak, že skrz horní hranu prosvítá světlo. Co myslíte, projde to na reklamaci? Dle mého je to výrobní vada.  Už je to rok a půl, takže důkazní břemeno je bohužel na mne, ale fotky snad mluví za vše.

20230910_195741.jpg

20230910_195814.jpg

Minimálně to můžeš zkusit. Sice rok a půl je docela dlouhá doba, ale pořád bych tomu dal šanci. :D

• Souhlasím 1
Odkaz na příspěvek
Před 11 hodinami, jirkasta napsal(a):

20230910_195741.jpg

20230910_195814.jpg

odnes to priamo do servisu samsung ak je nejaky po ruke, vyrobca je ustretovejsi ako predajca, ja som tak zadarmo dostal vymene veci od cinskeho vyrobcu, ked alza chcela odomna cely vyrobok a vada bola banalna na jednom diely. uplne iny pristup. ano je to vada a mas stastie ze je to v zaruke. ja som mal nieco podobne na lcd tv od tamťungu pred rokmi. ale to uz bol po zaruke.

Odkaz na příspěvek

Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet

K zanechání komentáře musíte být člen

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet v naší komunitě.

Zaregistrovat se

Přihlásit se

Už máte účet? Přihlašte se zde.

Přihlásit se teď
  • Vytvořit nové...