Jump to content

Nové PC, poradíte mi s výběrem komponent?

Recommended Posts

Dobrý den,

rád bych Vás touto cestou požádal o odbornou radu s výběrem komponent do nového PC, který bude sloužit k práci v programu AutoCAD a občasnému hraní her.

Od roku 2008 do teď, mám PC s CPU i5 750 se základní deskou Gigabyte a zdrojem Corsair. Během let sem modernizoval VGA a HDD. Počítač funguje stále bezchybně, ale domnívám se, že přišel čas pořídit něco nového.

S taktováním žádné zkušenosti nemám, ale domnívám se, že bez taktování dosáhnu nižších teplot komponentů a tedy i delší životnosti sestavy o což mi jde především.

Grafickou kartu mám GTX 1050 Ti, do budoucna bych rád maximálně RTX 3060 Ti.

Níže mám sepsané mé laické dotazy k jednotlivým komponentům sestavy.

CPU

Jsem zastáncem procesorů Intel, ale v tuto chvíli bych raději (sic nerad) zvolil procesor AMD Ryzen 5600X. Souhlasíte?

Cena CPU cca 7000,-

Hladič CPU

Raději než přibalený chladič bych použil „SilentiumPC Fera 5“, nebo SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2. Jde o cenově levnou variantu a vzhledem k tomu, že se bojím taktovat, mi přijdou dostačující. Jaký je prosím Váš názor?

Základní deska

Mé sympatie a to hlavně proto, že nemám zkušenosti s jinými značkami, jsou ke značce GIGABYTE. Ale co čtu, tak se nebránil ani značkám MSI, nebo ASUS. Prioritou je pro mě vybrat MB s předpokladem dlouhé životnosti a dobrým odvodem tepla z klíčových prvků MB.

Chipset se mi líbí B550, formát MB microATX – PC bude občas cestovat.

Rád bych příležitostně klonoval plochu PC na TV. Je to možné pomocí WiFi síťové karty? Nemám s tím žádnou zkušenost. Proto zvažuji, jestli pořídit MB s integrovanou WiFi, ale nerad bych, aby to dělalo na desce neplechu…. Nebo raději koupit WiFi adaptér do PCIe, nebo USB? Co myslíte?

Cena MB do cca 3000,-

RAM

A teď nevím už vůbec. Časování, frekvence, Single rank/Dual rank, velikost RAM…

Líbí se mi Kingston Fury, Hyper X, ale nechám si rád poradit.

U MB se uvádí, že zvládnou frekvenci 3200MHz bez O.C. Měl bych tedy pořídit paměti na této frekvenci?

Je lepší vzít nějaké lepší paměti 2x8GB za cca 2200,-, nebo 2x16GB za 2990,- viz níže?

Cena RAM do cca 3000,-

2x8GB – na první pohled stejné, ale cena jiná. Proč??

Kingston Fury Beast Black 16GB (2x8GB) DDR4 3200 CL16 za cca 1794,-

https://www.czc.cz/kingston-fury-beast-black-16gb-2x8gb-ddr4-3200-cl16/323100/produkt

HyperX Fury Black 16GB (2x8GB) DDR4 3200 CL16 za cca 2036,-

https://www.czc.cz/hyperx-fury-black-16gb-2x8gb-ddr4-3200-cl16/268197/produkt

2x16GB – na první pohled stejné, ale velký cenový rozdíl. Proč??

Kingston Fury Beast Black 32GB (2x16GB) DDR4 3200 CL16 za cca 2990,-

https://www.czc.cz/kingston-fury-beast-black-32gb-2x16gb-ddr4-3200-cl16/323160/produkt

HyperX Fury Black 32GB (2x16GB) DDR4 3200 CL16 za cca 3803,-

https://www.czc.cz/hyperx-fury-black-32gb-2x16gb-ddr4-3200-cl16/301587/produkt

HDD

Samsung 970 EVO PLUS 500GB, SSD disk M.2 (PCIe 3.0 4x NVMe), MLC (Multi-Level Cell), rychlost čtení 3500MB/s, rychlost zápisu 3200MB/s, životnost 300TBW. Souhlasíte?

Cena cca 2200,-

Zdroj

Seasonic Focus GX 650 Gold, nebo mi doporučíte jiný?

Moc Vám děkuji za pomoc s výběrem a za vysvětlení pro Vás jistě úplně základních věcí.

Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatních sítích
  • 3 weeks later...

Ahoj, jdu ti poradit 

CPU : kur*a dobrý (btw jsem fanda AMD takže se více doporučuju, ale je to na každého preferenci)

Chladič : rozhodně fera 5, něco málo si připlatíš za lepší chlazení

Základovka : doporučuji spíš asus, kvůli lepšímu BIOS

RAM : ani v jednom neuděláš chybu (btw ty druhý jsou novější, tak proto jsou dražší, poznáš to podle brandingu starší mají brand Kingston, novější HyperX)

HDD a zdroj : můžu říct jen : Dobrá volba!

Editoval(a) SPRInGtrap
Odkaz na příspěvek

Taky k tomu písnu svoje...

1. CPU

Pokud máš zkušenosti s Intelem zůstaň u něj....

AMD a konkrétně Ryzen 5600X není vůbec špatný ba naopak, ale je oproti obdobně výkonnému Intelu i5 10400F ( cena cca 3.800,- )/11400 anebo 10600/11600  o nějaký ten peníz dražší ( cena se pohybuje u nového kousku od cca 7.500,- a více ) jinak 6ti jádro na dnešní poměry takový dobrý základ...když vezmeme v úvahu, že budeš pracovat nebo hrát hry, kdy zatížíš max. 4 jádra má PC ještě dostatečný výkon v pozadí pracovat např. s antivirem a jiným softwarem tak aby tě to neobtěžovalo = sekání obrazu znatelný úbytek výkonu

Blbý, ale je, že teď mají na konci listopadu přijít nový Intel procesory a krom lepšího výkonu jsou současné intel procesory na slepé koleji, ale cenově jsou velice zajímavé už dnes a po uvedení nové řady půjdou s cenou ještě dolu....už jenom teď kdy za i5 10400F dáš cca jen 4tis. a za AMD Ryzen 5 5600X cca 8tisíc...to už je znatelný rozdíl....

...otázka je zda za podobný peníz bude lepší pořídit i7 = 8jádro 16 vláken

já jsem kdysi měl Athlon 64 a později Athlon II nebo Phenom II 965 BE, pak jsem přešl na Intel a takový i7 3770K nebo i7 7700K mě nikdy nezklamal, ba naopak...

...momentálně hraju na i7 9700KF a opět nemám žádný důvod si stěžovat...

Intel Core i5-10400F - Procesor | Alza.cz    3.799,- 

AMD Ryzen 5 5600X - Procesor | Alza.cz    7.590,-

2.CPU Fan

...tady je to dobrý výběr a neuděláš zde zásadní chybu...jen si zkontroluj zda se ti vše vejde do CASE a nebude ti vadit a zabírat místem na úkor RAM modulů / u jednoho PC jsem viděl, že se musely RAMky posunout ob jednu pozici A2/B2 )

SilentiumPC Fera 5 Dual Fan - Chladič na procesor | Alza.cz   899,-

3.Mainboard

Základní deska je dost zásadní...tady být tebou bych rozhodně nešetřil.... Tady je konflikt s tvým požadavkem na mobilitu....Když budeš chtít cestovat a mít PC přenositelný bude to ve velkém kompromisu omezenosti na výběr CASE, pak miniATX fomátu velikosti základní desky a tady pozor i velikost grafické karty...kde do malé CASE se ti už těžko vejdou ony 3ventilátorové verze, které mají díky tomu mnohem lepší chlazení a odvod tepla. To u dvou nebo dokonce u 1 ventilátorovových jest úplně něco jiného a zvláště pak při mini Tower provedení PC case i proudění vzduch a  vůbec nacpání všech komponent, bývá při montáži celkem dost těsno ( zažil jsem jednu montáž a už bych nechtěl )

Co do značek tak rozhodně ASUS ano, může být i MSI anebo Gigabyte to je v celku na uživateli, co vybere, jen je nutno vybírat kvalitní provedení a klidně jejich speciální edice určené pro náročnější jako je Asus TUF/ROG, MSI MAG/MPG/Tomahawk, Gigabyte Aorus apod.

A opět u AMD bych bral B550,ale ne X570 ( tam bych měl obavu o ten malinký větráček na chipsetu, který bude věčně zanesený prachem... )

U Intelu bych zase šel do Z590 ( zde je podpora jak 10. tak 11.generace Intel CPU ) anebo B560

miniATX + Wi-Fi

ASUS ROG STRIX B560-I GAMING WIFI - Základní deska | Alza.cz    4.149,-

MSI MPG B550I GAMING EDGE MAX WIFI - Základní deska | Alza.cz   4.699,-

ATX + Wi-Fi

ASUS TUF GAMING B560-PLUS WIFI - Základní deska | Alza.cz  3.899,-

ASUS TUF GAMING B550-PLUS (WI-FI) - Základní deska | Alza.cz   3.729,-

4.RAM

K AMD procesorů a s ohledem na model základní desky bych nebral jiné RAM paměťové moduly než ty s frakvencí 3200Mhz a vyšší ( u AMD procesorů jest tohle důležité )

K Intelu těch 3200Mhz bude stačit a určitě bych šel do 2x16GB....pokud bude mít KIT potvrzeno Dual Rank tak jenom dobře a časování CL16 je standart...cokoli níže se projeví větší rychlostí..., ale opravdu dnes je standart 2x8GB 3200Mhz CL16...když chce dnes někdo trochu více tak s minimálním rozdílem v ceně 2x16Gb 3200Mhz CL16....

V tomhle jsou nejspolehlivější Kingston RAMky ať už starší modely anebo nové HyperX FURY

2x8 16GB

HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 FURY series - Operační paměť | Alza.cz  2.179,-

2x16GB 32GB

Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Beast Black 1Gx8 - Operační paměť | Alza.cz    ( dual Rank ) 4.129,-

5.Pevný disk = SSD

Tady není co dodat...SSD na OS těch 500GB stačí a další SSD 2.5" 1-2TB jako zálohu...značka Samsung v tomhle segmentu asi spolehlivost sama...

Samsung 970 EVO 500GB - SSD disk | Alza.cz    1.999,-

Samsung 870 EVO 1TB - SSD disk | Alza.cz     3.299,-

6.Zdroj

Opět dobrý zdroj a v návaznosti na tebou upozorňující výběr grafiky do budoucna jakožto RTX3060Ti ( mám MSI RTX 3060 Ti Gaming Trio Z 8GB ) tak 650W gold plu bude úplně v poho...vzal bych plně modulární, kdy použiješ jenom co potřebuješ a nemáš v PC zbytečný svazek dalších kabelů a krom toho, že je tam víc prostoru tak se to mnohonásobně líp potom skládá...

Seasonic Focus GX 650 Gold - Počítačový zdroj | Alza.cz  2.699,-

7.Grafika

S tou bude asi problém. V současné době pokud je dostupná tak za přemrštěnou cenu...cca 20tisíc a víc ať už nová nebo bazarová....Pokud nebudeš nějak zvlášť náročný...postačí i RTX3060 12GB anebo AMD RX 6600XT 

GAINWARD GeForce RTX 3060 Ghost OC 12G - Grafická karta | Alza.cz   17.390,-  ( bohužel v současnosti na alze jediná, co by tak nějak šla ...)

8.CASE..bedna

Tady nevím jestli použiješ starou ( což pokud se nejedná o nějaký tehdy nadčasový model od výrobce jako Corsair 650D obsidian series ) tak předpokládám, že budeš vybírat adekvátně novou....

Opět se dostáváme k dilematu přenosnosti a převoznosti PC....bohužel to není NTB, ale i tak se dá vybrat spousta MidiTower Case, které jsou předem přizpůsobeny na přenášení v rámci LANpárty a různých turnajových akcí...Je to pak lepší volba než nějakou miniTower skříň = problém s prostorem na montáž a osazení HW komponenty a špatný airflow = např. mnou zmíněný prostor pro CPUfan anebo grafickou kartu a pak celkovou schopnost uchladit...podle mě hloupá cena za možnost pohodlněji přenášet.

Tady to je hodně variabilní a je zde mnoho faktorů, ale aspoň teda když zohledníme to přenášení...

ASUS TUF Gaming GT301 - Počítačová skříň | Alza.cz

Odkaz na příspěvek

Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet

K zanechání komentáře musíte být člen

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet v naší komunitě.

Zaregistrovat se

Přihlásit se

Už máte účet? Přihlašte se zde.

Přihlásit se teď
  • Vytvořit nové...