Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 9, 2020 Report Share Zveřejněno Srpen 9, 2020 Pěkný den, mám Ryzen 5 3600 a nový chladič Noctua NH-D15 a zpozoroval jsem vcelku vysoké teploty. Bios mi ukazuje 51 stupňů Celsia při napětí 1.433 V na základních 3600MHz, osobně se mi tato teplota moc nelíbí. Při hraní např. Minecraftu (Procesor je využít na cca 15%) jde teplota až do 58 stupňů Celsia. Mám case Be quiet! Pure Base 500DX se základními třemi 140mm větráky - dva vepředu, jeden vzadu. Dalo by se s touto teplotou něco udělat? Osobně mne napadlo dát menší Voltáž, ale taktováním/podtaktovávávím absolutně nerozumím. Děkuji všem za rady a tipy. (Přiložil jsem i obrázek přímo z Biosu a křivku větráků chladiče CPU) Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Dangel 224 Zveřejněno Srpen 9, 2020 Report Share Zveřejněno Srpen 9, 2020 pro zajímavost... co se děje když zapneš třeba Cinebench? jde to ke stovce / crashi? Protože se mi ta teplota celkem nezdá na to, že větráky by měli točit kolem 80% u tak velkýho chladiče. (nutno tedy zmínit nehledal jsem běžný teploty) Napadlo mě tedy jestli to máš správně usazený, nezapomněl jsi tam sloupnout tu slídu atd... Prostě nějakej problém s montáží samotnou. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 9, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 9, 2020 (upraveno) 1 hour ago, Dangel napsal(a): pro zajímavost... co se děje když zapneš třeba Cinebench? jde to ke stovce / crashi? Protože se mi ta teplota celkem nezdá na to, že větráky by měli točit kolem 80% u tak velkýho chladiče. (nutno tedy zmínit nehledal jsem běžný teploty) Napadlo mě tedy jestli to máš správně usazený, nezapomněl jsi tam sloupnout tu slídu atd... Prostě nějakej problém s montáží samotnou. Cinebench jsem popravdě nezkoušel. Slída na kontaktní ploše chladiče žádná nebyla, chladič jsem přimontoval na maximum jak mi to jenom šrouby (2x) dovolily a teplo vodivé pasty jsem tam dal, si myslím, dostatek až možná moc... (Tečka doprostřed cpu) Jaký Cinebench konkrétně máš na mysli, můžeš mi popřípadě poslat link ke stažení? Jinak, ve Stress testu v CPU-Z mám na CPU teplotu okolo 75°C Editoval(a) Srpen 9, 2020 Petr Tryharder Malina Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Dangel 224 Zveřejněno Srpen 9, 2020 Report Share Zveřejněno Srpen 9, 2020 koukl jsem právě na teploty v testech na netu. Teploty se zdají být správně, asi bych zkusil nejdřív tou křivkou posunout trochu doleva - aby jsi 100% otáček dosáhl dříve a tudíž i trochu snížil tu teplotu. S podvoltováním máš samozřejmě pravdu a to by pomohlo docela zásadně. Z hlediska doporučený hodnoty zde použiju hodnotu Gamers Nexus a to -0.05v Na desce bys měl mít podobnou část jako je na obrázku, tam chceš především nastavit ten Offset mode, znaménko na - a do té kolonky pod tím tu hodnotu. Zbytek bych nechal tak jak to je. Podvoltování všeobecně může působit nestabilitu neboli že ti to při zátěži zamrzne, pokud by se to stalo bude potřeba zmenšit ten offset. Pro kontrolu stability bych zde doporučil věci jako je FurMark Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 9, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 9, 2020 Před 7 minutami, Dangel napsal(a): Teploty se zdají být správně Pokud tedy říkáš, že teploty by měly být v normě tak se do žádného podtaktovávání pouštět radši nebudu... Možná jen posunu křivku, jak píšeš. Díky za tvoje rady a tvůj čas. Jen se ještě zeptám, mimo téma. Zjistil jsem, že moje 2060 super při vyšších taktech (Boost clock) jádra vydává coil whine. Myslíš si, že by pomohla reklamace nebo to mám jen ignorovat? Ani nevím, jestli na to 2060 superky trpí. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Dangel 224 Zveřejněno Srpen 10, 2020 Report Share Zveřejněno Srpen 10, 2020 (upraveno) Zběžně jsem prošel pár dotazů od lidí na netu. Vypadá to že je to bohužel celkem častý... Tedy alespoň co se 2060 týče. Pokud je karta úplně nová tak bych to s vrácením přeci jen zkusil. Nejvíc mě totiž děsí tvá věta kolem frekvencí, jelikož CoilWhine běžně je ovlivnovaný především množstvím fps, které karta generuje a tak se mu např V-Syncem dá předcházet / zabránit. Pro zajímavost bych tedy zkusil zamknout snímky na 60 a jestli pískot bude pokračovat tak zkusil tu reklamaci. Bohužel nedovedu říct zda a v jaké míře ti to uznají. Ale pokud její pískot je fakt výraznej, věřím že ta šance by tam být měla. Ohledně toho podvoltování: přeci jen bych to zkusil, snížila by se ti jak teplota tak i spotřeba s téměř 0 (někdy může i kvůli teplotě nepatrně vzrůst) následky na výkon. V zásadě výhra na celé čáře, ale chápu že se ti s tím asi úplně nechce dělat. Editoval(a) Srpen 10, 2020 Dangel Doplnění o info ohledně podvoltu Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
D2U 643 Zveřejněno Srpen 10, 2020 Report Share Zveřejněno Srpen 10, 2020 toto si prestuduj, všetko je tak ako má byť 1 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 14, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 14, 2020 On 10. 8. 2020 at 6:21, Division2 Ubisoft napsal(a): toto si prestuduj, všetko je tak ako má byť Teploty při gamingu mám okolo 60-62°C, možná je to normální teplota ale přijde mi to dost s osazeným NH-D15 s dvouma poslanými ventilátory. Ještě mne napadlo vyměnit pastu namísto NT-H1 (Kterou mám teď nanesenou) za Kryonaut nebo Conductonau... Kovu se osobně docela bojím, jelikož jsem s ním nikdy nepřišel do styku a nechci si zrušit celou desku kvůli jedné kapce. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
D2U 643 Zveřejněno Srpen 14, 2020 Report Share Zveřejněno Srpen 14, 2020 Před 22 minutami, Petr Tryharder Malina napsal(a): Teploty při gamingu mám okolo 60-62°C, možná je to normální teplota ale přijde mi to dost s osazeným NH-D15 s dvouma poslanými ventilátory. Ještě mne napadlo vyměnit pastu namísto NT-H1 (Kterou mám teď nanesenou) za Kryonaut nebo Conductonau... Kovu se osobně docela bojím, jelikož jsem s ním nikdy nepřišel do styku a nechci si zrušit celou desku kvůli jedné kapce. v prispevku vyssie uvedenom ani delid a tekuty kov nepomohol, kedze je procesor napajkovany indiom s IHS, teploty pri gamingu mas uplne normalne. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 14, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 14, 2020 (upraveno) Před 6 minutami, Division2 Ubisoft napsal(a): teploty pri gamingu mas uplne normalne Díky. Pořád mi ta teplota nějak leží v hlavě protože jsem se díval na nějaké testy her a při použití chladiče ZALMAN CNPS10X Performa a 80% využití cpu má přibližně 52°C což je o cca 10°C méně než s mojí NH-D15. Editoval(a) Srpen 14, 2020 Petr Tryharder Malina Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
westikkrystof 468 Zveřejněno Srpen 14, 2020 Report Share Zveřejněno Srpen 14, 2020 On 10. 8. 2020 at 1:17, Petr Tryharder Malina napsal(a): Pokud tedy říkáš, že teploty by měly být v normě tak se do žádného podtaktovávání pouštět radši nebudu... Možná jen posunu křivku, jak píšeš. Díky za tvoje rady a tvůj čas. Jen se ještě zeptám, mimo téma. Zjistil jsem, že moje 2060 super při vyšších taktech (Boost clock) jádra vydává coil whine. Myslíš si, že by pomohla reklamace nebo to mám jen ignorovat? Ani nevím, jestli na to 2060 superky trpí. Pokud máš kartu doma méně než 14 dní, nemusíš nic reklamovat, jen odstoupíš od smlouvy, písemně nebo někde stačí ústně (alza, czc) že ti nevyhovuje a vrátíš ji do obchodu. Výše uvedené obchody s tím nemají problém a obratem ji prodají jako rozbalenou. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 14, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 14, 2020 Před 7 minutami, westikkrystof napsal(a): jen odstoupíš od smlouvy Přesně to mám v plánu udělat v pondělí na pobočce czc.cz, každopádně díky za komentář. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 15, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 15, 2020 On 14. 8. 2020 at 16:10, Division2 Ubisoft napsal(a): v prispevku vyssie uvedenom ani delid a tekuty kov nepomohol, kedze je procesor napajkovany indiom s IHS, teploty pri gamingu mas uplne normalne. Myslíš, že by nepomohla ani lepší teplo vodivá pasta? Momentálně je na CPU aplikovaná NT-H1 (Hrášek uprostřed) a začal jsem přemýšlet o Thermal Grizzly Kryonaut. Dle testů a recenzí lidem spadla teplota o cca 5°C (I na R5 3600) od NT-H1. Vím, že teploty jsou asi normální ale 60°C při gamingu se mi zdá prostě dost na NH-D15 po zhlédnutí výše uvedeného videa, ve kterém byl 120mm jedno věžový chladič... Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Róbert Dilik 346 Zveřejněno Srpen 15, 2020 Report Share Zveřejněno Srpen 15, 2020 1 hour ago, Petr Tryharder Malina napsal(a): Myslíš, že by nepomohla ani lepší teplo vodivá pasta? Momentálně je na CPU aplikovaná NT-H1 (Hrášek uprostřed) a začal jsem přemýšlet o Thermal Grizzly Kryonaut. Dle testů a recenzí lidem spadla teplota o cca 5°C (I na R5 3600) od NT-H1. Vím, že teploty jsou asi normální ale 60°C při gamingu se mi zdá prostě dost na NH-D15 po zhlédnutí výše uvedeného videa, ve kterém byl 120mm jedno věžový chladič... On 9. 8. 2020 at 23:00, Petr Tryharder Malina napsal(a): Bios mi ukazuje 51 stupňů Celsia při napětí 1.433 V na základních 3600MHz Vobec sa nedivím,že máš teploty aké máš keď tam perieš 1,433 V.Zniž si ho a máš o jednu starosť menej. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 15, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 15, 2020 Před 1 minutou, Róbert Dilik napsal(a): Zniž si ho a máš o jednu starosť menej Už jsme se o tom bavil s kolegou výše, ale mám z toho podvoltování trošičku bobky protože nikdy jsem s napětím cpu nic nedělal a nechtěl bych něco pokazit. Myslíš, že by to takto mohlo fungovat a cpu by mělo dostatek šťávy i při zátěži? 3600MHz každého jádra (Jak je ukázáno v tabulce) je maximální frekvence na kterou procesor poběží nebo základní a podle vytíženosti se bude sám taktovat a vyšší? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 15, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 15, 2020 Dobrá, snížil jsem napětí na 1,25 V při 4200MHz Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
MoorfeusCZ 0 Zveřejněno Srpen 15, 2020 Report Share Zveřejněno Srpen 15, 2020 Já mám ryzen 5 3600 vše stock taky teploty s SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 v OCCT/CPU-Z po 15min 74°C idle 40°C po cinema benchmarku R20 cca 72°C a při Kingdom come cca 65°C. Case mám SilentiumPC SG1 TG a 8x Arctic P12 PWM PST(dva z nich foukají zespodu na grafiku, jinak klasika jeden vzadu dva na vrchu -> směr ven a tři ze předu <- dovnitř). V místnsti mám teď 27°C. Napětí mi tak taky občas chvilkou problikne 1.45V(asi nejspíše když nějaké jádro vylítne na tich 4,2Ghz), ale trvale v záteži je to spíše na 1.25-35V při nějakém stress testu. Osobně bych si představoval abych měl procesor při jakékoli zátěží pod 70°C. Ještě by mě zajímlo, snad jsem to tu nikde nepřehlédl, jakou máš teplotu v místnosti? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 15, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 15, 2020 Před 10 minutami, MoorfeusCZ napsal(a): Ještě by mě zajímlo, snad jsem to tu nikde nepřehlédl, jakou máš teplotu v místnosti? V místnosti mám dle teploměru přibližně 23-24 stupňů. Právě jsem v biosu přepnul CPU core Voltage na Manual a nastavil 1.20 V a teploty při Stress testu CPU v CPU-Z jsou okolo 57 stupňů. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
MoorfeusCZ 0 Zveřejněno Srpen 15, 2020 Report Share Zveřejněno Srpen 15, 2020 Před 2 minutami, Petr Tryharder Malina napsal(a): V místnosti mám dle teploměru přibližně 23-24 stupňů. Právě jsem v biosu přepnul CPU core Voltage na Manual a nastavil 1.20 V a teploty při Stress testu CPU v CPU-Z jsou okolo 57 stupňů. Tak to zní jako značný pokrok a vše plně stabilní? Až bude prostor také vyzkouším Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 15, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 15, 2020 Před 3 minutami, MoorfeusCZ napsal(a): vše plně stabilní Zatím jsem nezkoušel žádný pořádný test jen stress test v CPU-Z a nyní zkouším GTA V a vše vypadá stabilně. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 16, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 16, 2020 Před 19 hodinami, Róbert Dilik napsal(a): Vobec sa nedivím,že máš teploty aké máš keď tam perieš 1,433 V.Zniž si ho a máš o jednu starosť menej. Trošičku jsem si pohrál s Voltáží a frekvencí. Core Voltage je na 1.30V a cpu na rovných 4GHz Myslíš, že by to takto mohlo být stabilní? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 16, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 16, 2020 Před 7 minutami, Petr Tryharder Malina napsal(a): Trošičku jsem si pohrál s Voltáží a frekvencí. Core Voltage je na 1.30V a cpu na rovných 4GHz Myslíš, že by to takto mohlo být stabilní? EDIT: Zkoušel jsem stress test v CPU-Z, všechna jádra běží na 4GHz a vše vypadá být stabilní. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Roy 278 Zveřejněno Srpen 16, 2020 Report Share Zveřejněno Srpen 16, 2020 Před 21 minutami, Petr Tryharder Malina napsal(a): EDIT: Zkoušel jsem stress test v CPU-Z, všechna jádra běží na 4GHz a vše vypadá být stabilní. Stiahni AIDU 64 a pusti na pár hodín CPU stress (nie na 5min) a hneď zistíš či je stabilný na 1,3V. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Petr Tryharder Malina 18 Zveřejněno Srpen 16, 2020 Author Report Share Zveřejněno Srpen 16, 2020 Před 15 minutami, Roy napsal(a): Stiahni AIDU 64 a pusti na pár hodín CPU stress (nie na 5min) a hneď zistíš či je stabilný na 1,3V. Mohl by jsi mi, prosím, poslat odkaz na stažení aida64? Na Googlu je jích hodně, ale nerad bych si do PC natahal nějakej bordel z neověřených stránek. Čím vlastně poznám, že CPU není stabilní na dané frekvenci a napětí? Promiň, nikdy jsem žádný podobný program nepoužíval. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Róbert Dilik 346 Zveřejněno Srpen 16, 2020 Report Share Zveřejněno Srpen 16, 2020 Před 28 minutami, Petr Tryharder Malina napsal(a): Mohl by jsi mi, prosím, poslat odkaz na stažení aida64? Na Googlu je jích hodně, ale nerad bych si do PC natahal nějakej bordel z neověřených stránek. Čím vlastně poznám, že CPU není stabilní na dané frekvenci a napětí? Promiň, nikdy jsem žádný podobný program nepoužíval. https://www.aida64.com/ Ak to nebude stabilné,tak ti vyskočí červene failure a vypíše v čom je problém. 1 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Recommended Posts
Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet
K zanechání komentáře musíte být člen
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet v naší komunitě.
Zaregistrovat sePřihlásit se
Už máte účet? Přihlašte se zde.
Přihlásit se teď