Jump to content

AMD Ryzen 5 3600 - teploty

Recommended Posts

Ahoj, chci se zeptat jaké jsou optimální teploty pro tento procesor se základním chladičem?

Zapnu počítač a vůbec nic na něm nedělám a teploty furt skáčou od 50 do 70 stupňů. Větrák začne hučet, přestane a furt ty teploty skáčou. Musel jsem dávat kvůli své nešikovnosti chladič na procesor dvakrát. Nemůže to být tím? Zkoušel jsem hrát MAFII III a teploty byly 70, 75, 80, 85, 90 a pak jsem tu hru radši vypnul.

Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatních sítích
  • 1 year later...

Už mám rok osazený Arctic Freezer 34 (https://www.czc.cz/arctic-freezer-34/253607/produkt) a teploty se mi stále zdají dost vysoké. Nevím zda procesor nereklamovat. Možná to děla třeba i airflow ve skříni, ale to fakt netuším. Na přední straně skříně mám 3 ventilátory a vzádu jeden. Ventilátory ve skříni nejsou PWM.

Skříň: https://www.czc.cz/sharkoon-tg5-cervena/222031/produkt

Z. deska: https://www.czc.cz/msi-mpg-b550-gaming-plus-amd-b550/295657/produkt

Grafická karta: https://www.czc.cz/msi-radeon-rx-570-armor-8g-oc-8gb-gddr5/235664/produkt

Ram: 2x8 GB 2666Mhz

Vím že RAM bych si měl pořídit rychlejší, ale chtěl bych se zaměřit opravdu na ty teploty.

Chtěl bych dodat, že jsem nezažil vypnutí PC kvůli vysoké teplotě nebo nějaké podtaktování. Jen mě zaráží jak na internetu vidím, že všichni mají s boxovým chladičem 35 °C

V stress testu dosahuje procesor mezi 85 °C

Při spuštěném Firefoxu, Spotify, Discord to vypadá nějak takto:

obrazek.png.045758a51e1cbc4e4ad6279e71ca120c.png

Odkaz na příspěvek

skus PBO2 a curve optimizer , negative offset 20 ALLCORE

rok dozadu som tu rozoberal tuto temu s 3600 , pohladaj.

gulugulu ti napovie o čom točim.

PS: ak máš teraz vysoké teploty a vonku je 30°C a viac, tak sa nečuduj, na vodnikovi mam 80°C , takže si na tom ešte dobre. sice to mam silentmod ale nestresujem cpu takže to len pre tento test.

Editoval(a) Division2 Ubisoft
  • Like 1
Odkaz na příspěvek
  • milanfon changed the title to AMD Ryzen 5 3600 - teploty
Před 17 hodinami, ZeroCz napsal(a):

Už mám rok osazený Arctic Freezer 34 (https://www.czc.cz/arctic-freezer-34/253607/produkt) a teploty se mi stále zdají dost vysoké. Nevím zda procesor nereklamovat. Možná to děla třeba i airflow ve skříni, ale to fakt netuším. Na přední straně skříně mám 3 ventilátory a vzádu jeden. Ventilátory ve skříni nejsou PWM.

Skříň: https://www.czc.cz/sharkoon-tg5-cervena/222031/produkt

Z. deska: https://www.czc.cz/msi-mpg-b550-gaming-plus-amd-b550/295657/produkt

Grafická karta: https://www.czc.cz/msi-radeon-rx-570-armor-8g-oc-8gb-gddr5/235664/produkt

Ram: 2x8 GB 2666Mhz

Vím že RAM bych si měl pořídit rychlejší, ale chtěl bych se zaměřit opravdu na ty teploty.

Chtěl bych dodat, že jsem nezažil vypnutí PC kvůli vysoké teplotě nebo nějaké podtaktování. Jen mě zaráží jak na internetu vidím, že všichni mají s boxovým chladičem 35 °C

V stress testu dosahuje procesor mezi 85 °C

Při spuštěném Firefoxu, Spotify, Discord to vypadá nějak takto:

obrazek.png.045758a51e1cbc4e4ad6279e71ca120c.png

Jedna věc, kterou ale taky musíš brát v potaz jsou takty. Tyto Ryzenu fungujís stejně jako grafiky a to, že taktují, dokud jim to chlazení dovoluje, takže i přesto, že ty teploty se ti nesnížili, tak ty takty by měli a tím pádem i výkon. Jestli chceš snížit i ty teploty, tak to můžeš udělat tou křivkou jak tady psal Ubisoft. 

Odkaz na příspěvek
Před 6 hodinami, milanfon napsal(a):

Jedna věc, kterou ale taky musíš brát v potaz jsou takty. Tyto Ryzenu fungujís stejně jako grafiky a to, že taktují, dokud jim to chlazení dovoluje, takže i přesto, že ty teploty se ti nesnížili, tak ty takty by měli a tím pádem i výkon. Jestli chceš snížit i ty teploty, tak to můžeš udělat tou křivkou jak tady psal Ubisoft. 

Procesor mi běží neustále na 4Ghz, což je asi hodně oproti základu 3,6Ghz. S výkonem nebo s nějakým podtaktováním nemám problém. Jen mě ty teploty děsí, že jsou hodně vysoké. Vysoké tedy pokud to porovnám z ostatních benchmarků a nějakých příspěvků na internetu. Pokud ty teploty jsou takto normálně, což právě jsem nikde neviděl, tak je asi vše v pořádku.

Předpokládám že PBO2 a curve optimizer , negative offset 20 ALLCORE najdu někde v UEFI základní desky?

Editoval(a) ZeroCz
Odkaz na příspěvek

Zkusil jsem hodit na procesor chladič SilentiumPC Fera 5 a výsledek je dost podobný. Fera 5 i Arctic mají v podstatě otáčky na 1000 RPM při nic nedělání na PC. Pokud jsem v biosu, tak teploty mi to ukazuje na 45 a to je ten počítač v místnosti, která je chlazená klimatizací. S boxovým chladičem jsem se v zátěži dostal skoro až k 95 °C. Možná bych se i k tomu limitu dostal kdybych danou hru nevypnul.

Koukal jsem na benchmarky a tam bylo, že procesor běžel na 4,3 Ghz s 56 °C.

Já mám 45-60 °C v idlu a dokážu se vyšplhat max na 4,1 Ghz.

Teploty mi také hodně skáčou. Při boostu z 1,2 Ghz na 3 Ghz mi vyhodí teplotu na pár vteřin klidně i na 70 °C.

Nevím zda procesor nereklamovat. Nevím si fakt už rady. Nebo jsem pako a neumím asi namontovat chladič. Fakt nevím.

Idle:

obrazek.png.d2d9c2a9650ae6441aac5ae83db0e9e0.png

Odkaz na příspěvek
Před 14 minutami, ZeroCz napsal(a):

Zkusil jsem hodit na procesor chladič SilentiumPC Fera 5 a výsledek je dost podobný. Fera 5 i Arctic mají v podstatě otáčky na 1000 RPM při nic nedělání na PC. Pokud jsem v biosu, tak teploty mi to ukazuje na 45 a to je ten počítač v místnosti, která je chlazená klimatizací. S boxovým chladičem jsem se v zátěži dostal skoro až k 95 °C. Možná bych se i k tomu limitu dostal kdybych danou hru nevypnul.

Koukal jsem na benchmarky a tam bylo, že procesor běžel na 4,3 Ghz s 56 °C.

Já mám 45-60 °C v idlu a dokážu se vyšplhat max na 4,1 Ghz.

Teploty mi také hodně skáčou. Při boostu z 1,2 Ghz na 3 Ghz mi vyhodí teplotu na pár vteřin klidně i na 70 °C.

Nevím zda procesor nereklamovat. Nevím si fakt už rady. Nebo jsem pako a neumím asi namontovat chladič. Fakt nevím.

Idle:

obrazek.png.d2d9c2a9650ae6441aac5ae83db0e9e0.png

Hele viděl jsem AMD procesory, co tohle dělali a šli reklamoval. Podle toho, co píšeš to tak i může vypadat, ale ještě bych se podíval na jednu věc a to je napětí na procesoru, kolik ti tam deska cpe.

Odkaz na příspěvek
Před 2 minutami, milanfon napsal(a):

Hele viděl jsem AMD procesory, co tohle dělali a šli reklamoval. Podle toho, co píšeš to tak i může vypadat, ale ještě bych se podíval na jednu věc a to je napětí na procesoru, kolik ti tam deska cpe.

Myslíš napětí pří zátěži?

Odkaz na příspěvek
Před 50 minutami, ZeroCz napsal(a):

Renderování animace v blenderu
obrazek.thumb.png.f1ced678b0ddb2c09ba1ee6e63b96d6d.png

Prime95

obrazek.thumb.png.ab8d156105b845f7849755ecc3f33aa8.png

To máš docela vysoko + ještě desky tam u AMD často hází vyšší napětí než ve skutečnosti ukazují. Zkusím bych manuálně 1.28, případně 1.25V a co to bude dělat, případně postupně zvyšovat a koukat, co to udělá. 

Odkaz na příspěvek
Před 37 minutami, milanfon napsal(a):

To máš docela vysoko + ještě desky tam u AMD často hází vyšší napětí než ve skutečnosti ukazují. Zkusím bych manuálně 1.28, případně 1.25V a co to bude dělat, případně postupně zvyšovat a koukat, co to udělá. 

Teď to vypadá nějak takto

obrazek.png

Odkaz na příspěvek
1 hour ago, ZeroCz napsal(a):

Spustil jsem i při 1,25 napětí Cinebench
obrazek.thumb.png.12f79971f33cddf2a88ce46b6daac63b.png

Teploty v idlu jsou stejné

obrazek.png.641dfcb2981aae3b439dd4798a6eaf54.png

Takže chceš říct, že je to o něco lepší, ale soudě dle čísel nic extra koukám. 

Před 43 minutami, ZeroCz napsal(a):

Koukal jsem na recenze na Alze a asi nejsem jediný kdo má s tímto problém.

obrazek.thumb.png.6b6504bf0f2da9d9ac407da5f86ff055.png

obrazek.thumb.png.2c2be498483d927c0eb02e0df07cc7e9.png

Jak jsem psal, taky jsem se s tím setkal. Určitě je lepší nejdřív eliminovat všechny ostatní faktory, ale nenapadá mě, co jiného než věci, které jsme psali, by mohlo způsobovat vysokou teplotu. 

Odkaz na příspěvek
Před 6 minutami, milanfon napsal(a):

Takže chceš říct, že je to o něco lepší, ale soudě dle čísel nic extra koukám. 

Jak jsem psal, taky jsem se s tím setkal. Určitě je lepší nejdřív eliminovat všechny ostatní faktory, ale nenapadá mě, co jiného než věci, které jsme psali, by mohlo způsobovat vysokou teplotu. 

Takže bych to měl zkusit dát na reklamaci? Popřípadě co bych měl dát jako důvod reklamace?

Odkaz na příspěvek
On 30. 6. 2021 at 20:02, milanfon napsal(a):

Pročetl jsem si hodně recenzí a vypadá, že tyto teploty pro tento procesor jsou normální. Jinak není tak vysoké napětí pro ryzeny typické?

Odkaz na příspěvek

Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet

K zanechání komentáře musíte být člen

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet v naší komunitě.

Zaregistrovat se

Přihlásit se

Už máte účet? Přihlašte se zde.

Přihlásit se teď
  • Vytvořit nové...