Jump to content

Mobilní operátor Kyivstar (Ukrajina)

Recommended Posts

Ahoj, dnes pro Vás mám téma, které já osobně považuji za velmi zajímavé a určitě může zaujmout některé naše čtenáře. Všichni víme, jak vypadá mobilní pokrytí a rychlosti připojení v bohatších částech Evropy. Víme, že si dnes už užijeme LTE prakticky z jakékoliv obce v České republice a víme, že je kapacita mobilních sítí u nás poměrně naddimenzovaná. Podobně to vypadá i na západ od nás. Napadlo se však někdy zaobírat otázkou, jak to asi může vypadat s mobilními službami na východ od nás? A teď nemyslím nějaké Slovensko nebo Maďarsko. Myslím tím od roku 2018 nejchudší zemi Evropy. Zemi, kterou už několik let sužují občanské války a místo, kde jsou krádeže technologií operátorů separatisty na denním pořádku. Jak už asi někteří pochopili, jedná se o Ukrajinu. Bavit se budeme o operátoru Київстар (Kyivstar), jehož služeb jsem po svých 14 dní na Ukrajině využíval.

image.thumb.png.ace6b416510cee9c352fa02fa94f8046.png

Bývalý pardubický trolejbus s českými nápisy v Ternopilu

Pro Čecha je vstup na ukrajinské území chvilkovým šokem a v případě mobilních operátorů to platí dvojnásob. Rovnou zapomeňte na pokrytí datovým signálem mimo město. Co si nestáhnete ve městě, nemáte. Z vesnice si akorát maximálně zavoláte, popřípadě si užijete Internet v rámci rychlosti technologie 2G. Jste v zemi, ve které do některých vesnic vede pouze nezpevněná cesta a zejména na východě země je běžné používání koňských povozů, tak proč by zde mělo být pokrytí Internetem? Dlužno podotknout, že Ukrajina je obrovská země. Vzdálenosti mezi městy jsou celkem velké a vlaky pomalé, o rozbitých silnicích a maršrutkách po nich jezdících ani nemluvě. Tím neříkám, že v rychlíku jedoucím ze Lvova do Kyjeva chytnete LTE pouze tam, kde zastavuje. Rozhodně však narazíte na souvislé a dlouhé úseky bez pokrytí (a občas tedy narazíte na pomalé 3G), na což není západní uživatel zvyklý.

Rád bych zdůraznil, že LTE je na Ukrajině zavedeno teprve od roku 2018. Do té doby zde bylo pouze 3G a opět jen v rámci menších a větších měst. I to vypovídá něco o zdejší ekonomice a infrastruktuře.

Po většinu cest jsem měl zapnutou aplikaci NetMonitor. To je aplikace, která sonduje dostupné buňky v okolí a stahuje o nich informace. Díky tomu vám mohu na satelitních mapách níže přibližně ukázat, jak asi může vypadat takové pokrytí v ukrajinských menších městech.

image.thumb.png.d843491694459c38cd693c1a83ad20b0.pngimage.thumb.png.d0958a503a8fdcbf6aef2aa9d1689861.png

Nic moc, že? Ve větších městech je pak hustota buněk samozřejmě lepší.

Druhý šok přijde cenový. Ten je ale naopak velmi pozitivní. Neomezené volání na měsíc do sítě Kyivstar a neomezená data k tomu seženete na Ukrajině za 225 hřiven, což je v přepočtu asi 195 Kč! Kromě toho máte na výběr i levnější balíčky, jejichž tabulku přidávám níže. Ano, Ukrajina je v rámci služeb vzhledem k jejich nízkým mzdám pro občany bohatších států ráj. Jeden příklad za všechny může být například velké ledové latte z místní značkové prodejny za v přepočtu 30 Kč... Navíc zde samozřejmě neplatí nařízení Evropské unie o síťové neutralitě a tudíž operátor nabízí i pro balíčky s nižším datovým limitem neomezený průtok pro sociální sítě, v případě balíčku Unlim Video i pro YouTube a další streamovací služby. Krása, že?

image.thumb.png.40d9029f47e81704a7275e89e20ba45a.png

Balíčky nabízené operátorem Kyivstar

A jak to vlastně funguje? Zapomeňte na nějaké úvazky, které už se pomalu s velkým úspěchem ruší i u nás. Zaplatíte si kredit a z toho vám každý měsíc operátor strhne patřičnou částku. Jednoduché, funkční a výhodné pro obě strany.

Během dovolené jsem prodatoval opravdu hodně (vzhledem k tomu, že jsem prováděl měření rychlosti na různých místech v síti, jehož výsledky jsou níže, koupil jsem si neomezený tarif). Ke konci už jsem ani nepřipojoval na místní hotelové nebo bytové Wi-Fi, neboť to nemělo cenu. Lépe řečeno, místní pevné připojení obvykle stojí za starou bačkoru. Ne snad, že by místní LTE bylo bleskurychlé, nicméně jste se aspoň nikdy nedostali na jednociferné megabity, což v případě Wi-Fin bylo zcela běžné.

Co se týče použitých technologií, o nic neznámého se rozhodně nejedná. Běžná jsou zde pásma 1800 MHz, 2100 MHz a ve větších městech občas narazíte i na pásmo 2600 MHz. V místech s tímto pásmem obvykle funguje LTE-A, přičemž rychlost ani tak nedosahuje závratných výšin. Zajímavostí je, že na Ukrajině neexistuje pásmo 800 MHz, které je v Česku základní. Pro 800 MHz na Ukrajině neproběhla žádná aukce, tudíž pásmo ani nikdo nevyužívá.

Tak se jdeme podívat na ty rychlosti? Dobře. Nebudu vás napínat. Provedl jsem celkem 29 měření rychlosti na síti LTE v různých částech západní Ukrajiny. Průměrná rychlost LTE na Ukrajině dle mých měření činí 33,15 Mb/s. Nejvyšší rychlost downloadu jsem naměřil ve městě Vinnitsa - 95,1 Mb/s. Seznam výsledků downloadu máte nahraný v příloze. Co se týče uploadu, nejvyšší naměřená rychlost byla zcela nečekaně v menším městě zvaném česky Černovice - 60,4 Mb/s, což je úctyhodný výsledek i na Česko. Zajímavostí je, že jsem nezřídkakdy naměřil na buňce vyšší upload než download. I to pravděpodobně vypovídá o vytíženosti zdejší infrastruktury.

image.thumb.png.f4f26d0852142154d958c3d42787578b.pngimage.thumb.png.d18516afdbf708a6cc7864752c9b0cc5.png

Nejvyšší download a nejvyšší upload.

Copak říci závěrem? Nelze to popsat slovy, to se musí zažít. Ukrajinu doporučuji k návštěvě všem, kteří se nebojí zážitků a komunikace v místním jazyce, popřípadě v ruštině. S angličtinou zde opravdu nepochodíte (když nepočítám zrovna komerční města Lvov a Kyjev), místní omladina na brigádě v mekáči neuměla ani anglické názvy jejich výrobků (!!). Jediné, co z nich vypadlo bylo snad slovo chicken... Pokud umíte trochu polsky, domluvíte se už mnohem lépe. Taktéž ji doporučuji těm, kteří chtějí levnou dovolenou, neboť ceny za služby jsou zde opravdu velmi příznivé (za pronájem vlastního bytu dáte 400 Kč na noc, taktéž i pokoje v hotelích nejsou nijak předražené). Jízdenky na trolejbus stojí v přepočtu asi 4 koruny. A mimoto se zde také projedete stroji, mnohdy už ve značně špatném technickém stavu, které jsme jim před několika lety prodali za pár šupů jako vyřazené. A slouží dál. Pro tyto účely doporučuji zejména město Ternopil, kde kolem vás bude projíždět asi 10 českých měst, občas i v původním laku a nápisech :D Extrém pak třeba je, když na jedné kyjevské tramvaji jezdilo několik let logo pražského dopravního podniku...

A až tam pojedete vlakem, vykloňte se občas z okna. Zažijete nepopsatelné. Krávy a kozy pasoucí se v blízkosti trati, malá políčka vesničanů, přejezdy s prašnými silnicemi a mnohé další. Vrátíte se o 100 let zpátky v čase.

image.thumb.png.8e41b66d9aa6c591be19520f1891b837.png

image.thumb.png.408037f71bf081be0edc4b5ce1a0343a.png

image.thumb.png.ac0219b31bb4838d5f44bcccbd14bf25.png

Á frčí jeden Zlín...

mereni.txt

Editoval(a) jirkasta
Menší technické zádrhele s fotkami
  • Like 4
Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatních sítích
  • 7 months later...
  • 2 months later...
  • 3 years later...
On 29. 6. 2023 at 3:41, Ajrocket napsal(a):

To mi trochu nevyšlo.. co se dá.

Pokud o to hodně stojíš, tak se tam minimálně na západ země dá podívat, riziko, že by tě sejmula raketa je opravdu minimální :) Sám o tom na podzim uvažuju.

Odkaz na příspěvek
  • 4 weeks later...
On 1. 7. 2023 at 13:58, jirkasta napsal(a):

Pokud o to hodně stojíš, tak se tam minimálně na západ země dá podívat, riziko, že by tě sejmula raketa je opravdu minimální :) Sám o tom na podzim uvažuju.

V březnu jsem byl ve Vyšném Německém na přechodu, ale nakonec jsme se rozhodli hranici nepřekročit. Byli jsme s kamarády na Slovensku na východě a nenapadlo nás nic lepšího, než se zajet podívat k Ukrajině :D

• Like 1
Odkaz na příspěvek

Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet

K zanechání komentáře musíte být člen

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet v naší komunitě.

Zaregistrovat se

Přihlásit se

Už máte účet? Přihlašte se zde.

Přihlásit se teď
  • Vytvořit nové...