jirkasta 562 Zveřejněno Únor 16, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 16, 2018 Na úvod bych rád upozornil na můj starší článek o vnitrostátním tarifu ČD, na který budu navazovat - jsou v nich pohromadě vysvětleny druhy jízdenek: Šetřit peníze na jízdenkách na vlak se dají mnoha způsoby. Základní nejdražší kilometrický tarif je už dnes určen opravdu jen pro výjimečné případy, kdy cestující necestuje vlakem téměř vůbec a nedosáhne ani na žádnou jinou slevu. Neexistuje vždy zaručený přesný recept, jak docílit co nejideálnějšího způsobu nákupu jízdného - vždy záleží na celkové trase, kterou ujedete včetně regionálních autobusů a MHD a v neposlední řadě i na území, kde bydlíte, proto následující řádky uvádí pouze možnosti, které můžete využít a popřípadě zkombinovat. Na začátku je potřeba si říci, jak často vlakem cestující jezdí a na jakých trasách. Pokud jezdí jednou měsíčně a více, může začít uvažovat o slevové aplikaci IN 25 na IN Kartu - nad 26 let na 3 roky stojí 1000 Kč a na každou obyčejnou jízdenku dostane 25% slevu. Dále rozdělím článek na kratší vzdálenosti pod 50 km a delší nad 50 km, protože se způsoby nákupů jízdenek mezi těmito vzdálenostmi dosti liší. Cestou do 50 km rozumějme cestu osobními vlaky, popř. regionálními rychlíky spojující území v jednom kraji. Na těchto cestách většinou přestupujeme mezi regionálními autobusy, ve městech na MHD. Nad 50 km rozumějme cestu mezi kraji regionálními rychlíky nebo dálkovými vlaky s osobními vlaky jakožto návaznou dopravu k nim/od nich. Zde se přestupuje zejména mezi samotnými vlaky. Ostatní doprava na výpočet ceny jízdenky nemá vliv. Na cestách do 50 km lze využít jízdenek místního Integrovaného dopravního systému, je-li k dispozici umožňující (tedy spíš měl by umožňovat) jízdu na jednu jízdenku ve všech druzích dopravy. Bohužel ČR je v tomto ohledu dosti zanedbaná a jediné opravdu bezproblémové IDS jsou pouze tři: PID (Pražská integrovaná doprava), IDS JMK (IDS Jihomoravského kraje) a DÚK (Doprava Ústeckého kraje). U většiny ostatních např. není možné přestupovat na jednotlivé jízdenky, je nutné mít pro využití IDS časové, neexistují u nich celodenní jízdenky a další podobné nesmysly. Konkrétní podmínky pro všechny IDS naleznete na stránkách ČD zde. Pokud cestujete každý den jenom vlakem, popř. stejně nemůžete využít nabídky IDS, ČD nabízí výhodné traťové jízdenky, díky nimž budete moci neomezeně cestovat na dané trase. Pokud potřebujete cestovat celý den po území kraje vlakem (např. výlet), můžete využít regionální síťové jízdenky, o víkendu lze zakoupit také regionální víkendová jízdenka pro dva dospělé a tři děti za pouze nepatrně vyšší cenu. Mimoto mají ČD na několika desítkách lokálních tratí vyhlášenu slevu 25% na obyčejné jízdné i bez nutnosti prokázání se slevovou aplikací na IN Kartě. Seznam takových tratí je zde (v kartě Podmínky) a je nutné jízdenku zakoupit na pokladně či u průvodčího až na místě. Cesty nad 50 km si ještě rozdělíme na oficiální a neoficiální způsoby šetření, neoficiální si probereme až na konci. Nejdůležitější druh jízdenky při cestování na delší vzdálenosti je jednoznačně Včasná jízdenka Česko. Tato jízdenka umožňuje jezdit za levnější relační ceny mezi všemi krajskými městy a mezi krajskými a okresními městy + mezi některými dalšími důležitými stanicemi. Dá se kombinovat se slevovými aplikacemi na IN Kartě, díky čemuž dostanete ještě větší slevu (ale nikoliv 25%, ta je pouze z kilometrického jízdného, vždy je cena včasné jízdenky snadno zapamatovatelné číslo končící na 5 nebo 9). Jsou stanoveny 3 různé ceny jízdenek a podle počtu prodaných jízdenek se dynamicky navyšují, čili je lepší koupit jízdenku alespoň týden předem (ale není to podmínka, na e-shopu se dá zakoupit i v den odjezdu). Další druh je Akční jízdenka na některých vytížených relacích, má stanovenu jednu cenu a automaticky se vydává na pokladně. Speciální ještě levnější varianta akční jízdenky je SuperAkční, která je vydávána na trati z Prahy do Ostravy, lze jí zakoupit pouze na e-shopu a je určena pro konkrétní vlak. Pro všechny druhy akčních jízdenek opět platí další sleva v kombinací se slevovou aplikací na IN Kartě. Více na stránkách ČD zde. Pokud cestujete velmi často na vzdálenosti delší než 50 km, zjistěte si, zda by se vám nevyplatila slevová aplikace IN 100 za 20 000 Kč ročně, která umožňuje neomezené cestování vlaky po celé ČR. Stejně jako při cestách do 50 km, i nad 50 km existují celodenní a víkendové jízdenky, tentokrát však celostátní. Mimoto lze v létě využít pro prázdninové výlety velmi výhodnou Jízdenku na léto, která se prodává v sedmi nebo čtrnáctidenním provedení a rovněž umožňuje neomezené cestování vlaky po celé ČR. Neoficiální způsob je jediný - tzv. dělená jízdenka. Dělenou jízdenkou lze ušetřit poměrně velké peníze. Jak už víme, Včasná jízdenka existuje pouze z krajského do krajského města a z krajského do okresního a naopak. Co když však budeme potřebovat jet např. z Prahy do Harrachova? Harrachov není okresní město a ani vyjmenovaná stanice (jako např. Vrchlabí), tudíž nám e-shop vyhodí obyčejnou jízdenku v ceně 208 Kč. Podíváme se tedy, kudy vlak jede a zjistíme, že přestupujeme v Tanvaldě. Tanvald už je okresní město, tudíž si jízdenku rozdělíme na dvě; Praha - Tanvald včasná a Tanvald - Harrachov obyčejná. Včasná do Tanvaldu je v ceně 119 Kč a obyčejná do Harrachova z Tanvaldu je za 27 Kč, celková cena je tedy 146 Kč a zjistíme, že jsme ušetřili 62 Kč. Dělená jízdenka má nicméně nevýhodu v tom, že v Tanvaldě novou jízdenkou zahajujeme rovněž novou přepravní smlouvu a pokud nám ujede např. z důvodu zpoždění poslední přípoj, nevzniká žádný nárok na náhradní přepravu ani ubytování. A proč není e-shopem dělená jízdenka nabízena přímo? Zejména jednoduše proto, že se to nelíbí úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a uvádí to jako nekalé jednání... Neoficiální způsob byl k únoru 2019 zoficiálněn a celý oficiální způsob byl výrazně pozměněn. Akční, SuperAkční a včasné jízdenky jsou nahrazeny zcela novými druhy jízdenek: Flexi základní, Flexi zvýhodněná a Vázaná. Kromě těchto způsobů ještě existují další způsoby, které platí na všechny vzdálenosti. Pokud cestujeme i zpět, můžeme využít Zpáteční jízdenku (ke kilometrické), kdy dostaneme slevu 10% na zpáteční jízdu. Pokud cestujeme ve skupině, můžeme využít Skupinovou jízdenku, díky které dostaneme výraznou slevu pro spolucestující (je rovněž možné kombinovat se zpáteční). A pak ještě zbývají další různé síťové či zpáteční jízdenky a akce, které jsou popsány na webu ČD. Na závěr doporučím vždy nakupovat jízdenky na e-shopu, který vyhodí nejvýhodnější možnou jízdenku (až na dělenou) v dané trase a ve vlaku bude bohatě stačit smartphone s aplikací Můj vlak a se zařízenou Virtuální IN Kartou (není nutné mít slevovou aplikaci), ze kterého se prokážete ukázáním QR kódu průvodčímu. Obejde se to bez asistence peněženky a kdo dnes navíc nemá mobil ve vlaku pořád v ruce, že? Pokud budete chtít poradit na konkrétní trasu, klidně pište pod článek (poprosím označit přes @, citace je dlouhá a může se mi v hromadě dalších ztratit). Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
jirkasta 562 Zveřejněno Únor 17, 2018 Author Report Share Zveřejněno Únor 17, 2018 @Romantus97 si tu objedná článek a pak ani nekomentuje Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Nakamuto 371 Zveřejněno Únor 17, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 17, 2018 Před 33 minutami, jirkasta napsal(a): @Romantus97 si tu objedná článek a pak ani nekomentuje Tak jsem tu aspoň já Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Romantus97 452 Zveřejněno Únor 17, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 17, 2018 @jirkasta no neoficiální používám docela běžně jedu z Jablonce do Tanvaldu a z Tanvaldu do Harrachova na studenta ještě opravím, cena Harrachov - Tanvald je 28 Kč, tuhle trasu jezdím běžně, většinou ale autobusem. Se studentem a Opus kartou mě to vyjde na 18 Kč to je pořád moc, vím jsem hroznej škrt, kdybych to stíhal z oběda tak běžím do Desný a pak jedu za menší cenu Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Nakamuto 371 Zveřejněno Únor 17, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 17, 2018 (upraveno) Před 10 minutami, Romantus97 napsal(a): @jirkasta no neoficiální používám docela běžně jedu z Jablonce do Tanvaldu a z Tanvaldu do Harrachova na studenta ještě opravím, cena Harrachov - Tanvald je 28 Kč, tuhle trasu jezdím běžně, většinou ale autobusem. Se studentem a Opus kartou mě to vyjde na 18 Kč to je pořád moc, vím jsem hroznej škrt, kdybych to stíhal z oběda tak běžím do Desný a pak jedu za menší cenu Já když běžím z oběda, tak stíhám bus, co je o 6kč levnější, akže to poctivě dělám all the year Editoval(a) Únor 17, 2018 Mr.Skuda Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Romantus97 452 Zveřejněno Únor 17, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 17, 2018 @Mr.Skuda já takovouhle možnost nemám já i když běžím tak stejně čekám na autobus Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Nakamuto 371 Zveřejněno Únor 17, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 17, 2018 Před 3 minutami, Romantus97 napsal(a): @Mr.Skuda já takovouhle možnost nemám já i když běžím tak stejně čekám na autobus Vy tam nemáte měsíční jízdenky? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Romantus97 452 Zveřejněno Únor 17, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 17, 2018 @Mr.Skuda nevyplatí se mi, občas jedu autem Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Nakamuto 371 Zveřejněno Únor 17, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 17, 2018 Just now, Romantus97 napsal(a): @Mr.Skuda nevyplatí se mi, občas jedu autem Co máš za auto? Jinak, u nás se vyplatí docela dost - studentská trojzónovka měsíční stojí 650,- a jedna cesta autobusem 26kč. 2x26=52 denně 650 : 52 = cca 12,2. čili bych to projezdil za 13 dní. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Romantus97 452 Zveřejněno Únor 17, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 17, 2018 @Mr.Skuda no nic navíc se neplatí, Tanvald je asi napůl cesty do Plavů, takže tohle řešit nemusíme, navíc naftu neplatím... Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Nakamuto 371 Zveřejněno Únor 17, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 17, 2018 Just now, Romantus97 napsal(a): @Mr.Skuda no nic navíc se neplatí, Tanvald je asi napůl cesty do Plavů, takže tohle řešit nemusíme, navíc naftu neplatím... A to auto? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Romantus97 452 Zveřejněno Únor 18, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 @Mr.Skuda Citroen Xsara Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
milanfon 887 Zveřejněno Únor 18, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 Před 5 minutami, Romantus97 napsal(a): @Mr.Skuda Citroen Xsara A to se mám smát nebo brečet? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Romantus97 452 Zveřejněno Únor 18, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 @milanfon co máš ty Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Nakamuto 371 Zveřejněno Únor 18, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 Před 57 minutami, Romantus97 napsal(a): @milanfon co máš ty ještě řekni, že máš tu s 1,4 motorem Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
milanfon 887 Zveřejněno Únor 18, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 Před 6 hodinami, Romantus97 napsal(a): @milanfon co máš ty Kia Ceed SW Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Nakamuto 371 Zveřejněno Únor 18, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 @milanfon ta je docela nice Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
jirkasta 562 Zveřejněno Únor 18, 2018 Author Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 (upraveno) @Romantus97 @Mr.Skuda Abych vám sem nehodil reporty za offtopic za ta auta, pánové Editoval(a) Únor 18, 2018 jirkasta Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
jirkasta 562 Zveřejněno Únor 18, 2018 Author Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 @milanfon Mimochodem pořád nějak postrádám ty články Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Romantus97 452 Zveřejněno Únor 18, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 @jirkasta já pak o nich dál nemluvil Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
jirkasta 562 Zveřejněno Únor 18, 2018 Author Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 Před 12 hodinami, Romantus97 napsal(a): @Mr.Skuda Citroen Xsara Před 12 hodinami, Romantus97 napsal(a): @milanfon co máš ty Opravdu? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Romantus97 452 Zveřejněno Únor 18, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 @jirkasta no řekl jsem název a dál to nerozkecával PS: Tyhle příspěvky o debatě smažu, maskuje to tématický obsah Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Nakamuto 371 Zveřejněno Únor 18, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 Před 11 minutami, jirkasta napsal(a): @Romantus97 @Mr.Skuda Abych vám sem nehodil reporty za offtopic za ta auta, pánové Ok, Ok, už mlčím Abych ti tu nehodil report za vyhrožování reportem, pane Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
jirkasta 562 Zveřejněno Únor 18, 2018 Author Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 (upraveno) On 17. 2. 2018 at 22:18, Romantus97 napsal(a): @jirkasta no neoficiální používám docela běžně jedu z Jablonce do Tanvaldu a z Tanvaldu do Harrachova na studenta ... Ať to není tolik off topic pořád, to není neoficiální způsob, apsoň podle mého rozdělení Je to jízda do 50 km a tam žádné dělené jízdenky nejsou. Použití dvou jízdenek třeba na místní IDS nebo bus pak může spíš uškodit (ale někdy to jinak ani nejde, když to není vlak, právě kvůli tomu, že místní IDS má třeba nepřestupní jízdenky (anebo tam vůbec IDS není), což je největší kokotina, co vůbec jde, to pak nesplňuje požadavky na IDS) Editoval(a) Únor 18, 2018 jirkasta IDS 1 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Romantus97 452 Zveřejněno Únor 18, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 18, 2018 @jirkasta mě se to očividně vyplatí Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Recommended Posts
Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet
K zanechání komentáře musíte být člen
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet v naší komunitě.
Zaregistrovat sePřihlásit se
Už máte účet? Přihlašte se zde.
Přihlásit se teď