jirkasta 562 Zveřejněno Leden 16, 2018 Report Share Zveřejněno Leden 16, 2018 (upraveno) Zhruba od poloviny ledna je možné využívat virtuální IN Kartu (VIK) v mobilní aplikaci Můj vlak a tudíž není nutné zařizovat si plastovou kartu. Není podmínkou mít ani zaplacenou slevovou aplikaci, je možné mít IN Kartu pouze pro prokazování totožnosti u jízdenek koupených přes eshop. VIK se jednoduše zřídí ve dvoukrokovém menu v aplikaci s vložením fotografie (selfie či z galerie), jména a příjmení, data narození a místa narození. Samozřejmě je možné vložit i stávající plastovou kartu. Pořízení VIK je bezplatné a má neomezenou platnost. V případě ztráty smartphonu lze VIK zobrazit i na webu ČD z jiného zařízení. Pro případ vybití smartphonu může cestující nosit v peněžence vytištěný QR kód s osobními údaji (nikoliv samozřejmě těmi dynamicky se měnícími jako jsou jízdenky) umožňující načtení VIK namísto něj. Nově zřízenou VIK musí cestující nejdříve autorizovat při první jízdě vlakem u průvodčího kvůli ověření správnosti vložených údajů na základě občanského průkazu či jiného osobního dokladu. Pokud budou data souhlasit, provede průvodčí autorizaci, pokud ne, vyzve cestujícího k nápravě. Prozatím se jedná o ověřovací provoz, následně bude VIK zapracována do SPPO a tarifu. Technicky se jedná o dynamický zašifrovaný QR kód, který bude průvodčí načítat z obrazovky smartphonu svojí přenosnou osobní pokladnou. Zašifrovaný QR kód obsahuje osobní údaje cestujícího včetně fotografie, informace o slevových aplikacích a aktuálně platných jízdenkách. V případě načtení tohoto dynamického QR kódu průvodčí může kontrolovat offline, což zlepšuje kvalitu kontroly. Podobné řešení jako je VIK je v Evropě unikátní a je to jeden z nejmodernějších a nejpohodlnějších způsobů ověřování jízdenek a slevových aplikací. Editoval(a) Leden 16, 2018 jirkasta Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Tvoje Máma 5 Zveřejněno Leden 18, 2018 Report Share Zveřejněno Leden 18, 2018 Takže pokud mi teď má vypršet IN karta, tak si nemusím dělat novou, ale stačí mi jen ta virtuální a ne tu si normálně koupím aplikaci, že? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
jirkasta 562 Zveřejněno Leden 25, 2018 Author Report Share Zveřejněno Leden 25, 2018 On 18. 1. 2018 at 9:44, Tvoje Máma napsal(a): Takže pokud mi teď má vypršet IN karta, tak si nemusím dělat novou, ale stačí mi jen ta virtuální a ne tu si normálně koupím aplikaci, že? Přesně tak. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
jirkasta 562 Zveřejněno Únor 3, 2018 Author Report Share Zveřejněno Únor 3, 2018 Poprvé jsem VIK vyzkoušel v Rx a mohu potvrdit, že se jedná o rychlý a pohodlný systém odbavení, speciálně, když mobil držím po cestě pořád v ruce a nemusím ho ani vytahovat z kapsy... Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Nakamuto 371 Zveřejněno Únor 3, 2018 Report Share Zveřejněno Únor 3, 2018 Před 8 minutami, jirkasta napsal(a): speciálně, když mobil držím po cestě pořád v ruce a nemusím ho ani vytahovat z kapsy... ...když si odůvodňuješ závislost na smartphonu tím, že to je pro rychlejší a snadnější kontroly, zda nejedeš načerno Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
jirkasta 562 Zveřejněno Únor 3, 2018 Author Report Share Zveřejněno Únor 3, 2018 Před 15 minutami, Mr.Skuda napsal(a): ...když si odůvodňuješ závislost na smartphonu tím, že to je pro rychlejší a snadnější kontroly, zda nejedeš načerno Tak ve vlaku na něm jsem většinou normálně kvůli různým věcem, ne kvůli závislosti Jiní zase ve vlaku čučí do notebooku, který já třeba schválně nemám. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Recommended Posts
Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet
K zanechání komentáře musíte být člen
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet v naší komunitě.
Zaregistrovat sePřihlásit se
Už máte účet? Přihlašte se zde.
Přihlásit se teď