Jump to content

Virtuální IN Karta

Recommended Posts

Zhruba od poloviny ledna je možné využívat virtuální IN Kartu (VIK) v mobilní aplikaci Můj vlak a tudíž není nutné zařizovat si plastovou kartu. Není podmínkou mít ani zaplacenou slevovou aplikaci, je možné mít IN Kartu pouze pro prokazování totožnosti u jízdenek koupených přes eshop. VIK se jednoduše zřídí ve dvoukrokovém menu v aplikaci s vložením fotografie (selfie či z galerie), jména a příjmení, data narození a místa narození. Samozřejmě je možné vložit i stávající plastovou kartu. Pořízení VIK je bezplatné a má neomezenou platnost. V případě ztráty smartphonu lze VIK zobrazit i na webu ČD z jiného zařízení. Pro případ vybití smartphonu může cestující nosit v peněžence vytištěný QR kód s osobními údaji (nikoliv samozřejmě těmi dynamicky se měnícími jako jsou jízdenky) umožňující načtení VIK namísto něj.

Nově zřízenou VIK musí cestující nejdříve autorizovat při první jízdě vlakem u průvodčího kvůli ověření správnosti vložených údajů na základě občanského průkazu či jiného osobního dokladu. Pokud budou data souhlasit, provede průvodčí autorizaci, pokud ne, vyzve cestujícího k nápravě.

Prozatím se jedná o ověřovací provoz, následně bude VIK zapracována do SPPO a tarifu. Technicky se jedná o dynamický zašifrovaný QR kód, který bude průvodčí načítat z obrazovky smartphonu svojí přenosnou osobní pokladnou. Zašifrovaný QR kód obsahuje osobní údaje cestujícího včetně fotografie, informace o slevových aplikacích a aktuálně platných jízdenkách. V případě načtení tohoto dynamického QR kódu průvodčí může kontrolovat offline, což zlepšuje kvalitu kontroly. Podobné řešení jako je VIK je v Evropě unikátní a je to jeden z nejmodernějších a nejpohodlnějších způsobů ověřování jízdenek a slevových aplikací.

Editoval(a) jirkasta
Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatních sítích
On 18. 1. 2018 at 9:44, Tvoje Máma napsal(a):

Takže pokud mi teď má vypršet IN karta, tak si nemusím dělat novou, ale stačí mi jen ta virtuální a ne tu si normálně koupím aplikaci, že? :D 

Přesně tak.

Odkaz na příspěvek
  • 2 weeks later...

Poprvé jsem VIK vyzkoušel v Rx a mohu potvrdit, že se jedná o rychlý a pohodlný systém odbavení, speciálně, když mobil držím po cestě pořád v ruce a nemusím ho ani vytahovat z kapsy... :) 

Odkaz na příspěvek
Před 8 minutami, jirkasta napsal(a):

speciálně, když mobil držím po cestě pořád v ruce a nemusím ho ani vytahovat z kapsy... :) 

...když si odůvodňuješ závislost na smartphonu tím, že to je pro rychlejší a snadnější kontroly, zda nejedeš načerno :D 

Odkaz na příspěvek
Před 15 minutami, Mr.Skuda napsal(a):

...když si odůvodňuješ závislost na smartphonu tím, že to je pro rychlejší a snadnější kontroly, zda nejedeš načerno :D 

Tak ve vlaku na něm jsem většinou normálně kvůli různým věcem, ne kvůli závislosti :D Jiní zase ve vlaku čučí do notebooku, který já třeba schválně nemám.

Odkaz na příspěvek

Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet

K zanechání komentáře musíte být člen

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet v naší komunitě.

Zaregistrovat se

Přihlásit se

Už máte účet? Přihlašte se zde.

Přihlásit se teď
  • Vytvořit nové...