Jump to content

Recommended Posts

Dobrý den, rád bych se zeptal jaký i5 procesor 13/14generace je v tuto chvíli nejvýhodnější s tím že desku socket 1700 mám a budget 6000-8000 tisíc taky.(taktovat nebudu) jedná se o nový build s ddr5 ram spíše na práci.

Díval jsem se na i5 13500 ale zaujaly mě nové procesory i když je to jen refresh starých. 

Děkuji předem 

Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatních sítích
Před 9 minutami, skalka napsal(a):

Dobrý den, rád bych se zeptal jaký i5 procesor 13/14generace je v tuto chvíli nejvýhodnější s tím že desku socket 1700 mám a budget 6000-8000 tisíc taky.(taktovat nebudu) jedná se o nový build s ddr5 ram spíše na práci.

Díval jsem se na i5 13500 ale zaujaly mě nové procesory i když je to jen refresh starých. 

Děkuji předem 

Poznámka: zdroj mám a je to 650w a gpu co jsem si koupil má limit spotřeby 115w

Odkaz na příspěvek

Ahoj, já bych zvolil spíš 14600K. Víceméně je to jen lepší 13600K a navíc za lehce nižší cenu 😅 13500 není špatný procesor, ale z mojí zkušenosti ho omezuje tne počet E-jader na jeho relativně malém TDP. Tam víc smysl dává i 13400, pokud se bavíme o hraní. Ovšem nutno říct, že vše v 13. generaci do 13500 je furt jen Alder Lake a má jen stejnou uncore část s Raptor Lakem. I z toho důvodu bych volil tu 14600K, protože je to novější architektura. Samozřejmě jen si pak dej pozor na správné nastavení desky, ale jinak si myslím, že to v této kategorii dává největší smysl takhle pro to hraní. Samozřejmě jestli chceš ušetřit, tak doporučuju KF verzi bez iGPU. 

Odkaz na příspěvek
Před 1 minutou, milanfon napsal(a):

Ahoj, já bych zvolil spíš 14600K. Víceméně je to jen lepší 13600K a navíc za lehce nižší cenu 😅 13500 není špatný procesor, ale z mojí zkušenosti ho omezuje tne počet E-jader na jeho relativně malém TDP. Tam víc smysl dává i 13400, pokud se bavíme o hraní. Ovšem nutno říct, že vše v 13. generaci do 13500 je furt jen Alder Lake a má jen stejnou uncore část s Raptor Lakem. I z toho důvodu bych volil tu 14600K, protože je to novější architektura. Samozřejmě jen si pak dej pozor na správné nastavení desky, ale jinak si myslím, že to v této kategorii dává největší smysl takhle pro to hraní. Samozřejmě jestli chceš ušetřit, tak doporučuju KF verzi bez iGPU. 

Mám otázku zda deska b760m nebude mít potíže a zda se s toho 650w zdroj neuvaří

Odkaz na příspěvek

Nevím přesně, co tam máš za grafiku, ale ten procesor bude mít spotřebu do 200W (250W by měl v peaku). Nemyslím si, že při normálním provozu se dostaneš přes 400W, takže 650W zdorj je úplně v pohodě 😅 Deska je konkrétně co za model? Jinak s čipsetem problém není. 

• Souhlasím 1
Odkaz na příspěvek

Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet

K zanechání komentáře musíte být člen

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet v naší komunitě.

Zaregistrovat se

Přihlásit se

Už máte účet? Přihlašte se zde.

Přihlásit se teď
  • Vytvořit nové...