Jump to content

Výrobci základních desek, AMD vs Intel, chipset

Recommended Posts

Chci se zeptat jakou základní desku by jsem doporučovali resp. jakého výrobce. Milan v jednom videu (myslím před dvěma roky když si skládal své PC) tak říkal že Asus má něco blbě na základních deskách. Tady jsem taky něco četl o asusu (aušusu)

Potom bych měl otázku na procesor.

Někdo má rád Intel někdo AMD. 

Já Intel. Někde jsem četl něco v tom smyslu že AMD má sice druholigové procesory ale marketing na první lize. A tím drtí Intel. Protože ten na marketing kašle. Že většina bloggerů a youtuberu jsem podplácení od AMD a díky tomu jdou prodeje brutálně nahoru. (To nikomu nenadávám) jen bych si chtěl upřesnit fakta. Je AMD opravdu tak dobré a ti co proti němu něco měli cca před 20 lety tak jsou prostě jen zbytečně skeptičtí. (Já sám mám špatnou zkušenost [měl jsem z něj topení] ale je to cca 20 let)

Většinou když nebo hledám a porovnávám tak tady.

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-7-7700-vs-Intel-Core-i5-14600KF/m2016389vsm2213004

A když AMD tak jaký chipset?

Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatních sítích

Tak zrovna userbenchmark není moc objektivní. Na AMD akorát kydá špínu.

U AMD na socked AM4 desky b550 a na AM5 b650

A jestli máš dost peněz na účty za elektriku, klidně si ty přímotopy od Intelu kupuj dál. Efektivitou nesahají AMD ani po kotníky.

• Souhlasím 1
Odkaz na příspěvek
Před 1 minutou, Kmínek napsal(a):

Tak zrovna userbenchmark není moc objektivní. Na AMD akorát kydá špínu.

U AMD na socked AM4 desky b550 a na AM5 b650

A jestli máš dost peněz na účty za elektriku, klidně si ty přímotopy od Intelu kupuj dál. Efektivitou nesahají AMD ani po kotníky.

Jo to právě čtu. Proto se ptám. A jak píšeš userbenchmark ( tam jsem to četl ) nepoznám co je objektivní. Nemám s tím tolik zkušeností.

Jedná se mi jedna o to jaký s tím mají lidi reálný zkušenosti.

A ta deska? Výrobce. Chápu že 100 lidí 100 chutí ale i tak se zeptám na nějaký uživatelský zkušenosti.

A to AMD jaky? Poměr cena výkon.

Každopádně děkuji za rady. :-)

Odkaz na příspěvek
Před 8 minutami, Jiří Koláček napsal(a):

Jo to právě čtu. Proto se ptám. A jak píšeš userbenchmark ( tam jsem to četl ) nepoznám co je objektivní. Nemám s tím tolik zkušeností.

Jedná se mi jedna o to jaký s tím mají lidi reálný zkušenosti.

A ta deska? Výrobce. Chápu že 100 lidí 100 chutí ale i tak se zeptám na nějaký uživatelský zkušenosti.

A to AMD jaky? Poměr cena výkon.

Každopádně děkuji za rady. :-)

ziadne 100 ludi 100 chuti. intel je dogshiet... sam ho mam, tak aby som predisiel hned oznaceniu fanboy.... je to neuchladitelny topič so spotrebou 250W... investicia okolo 200€ to vyrieši, bez TG contactframe si ani nepr...eš... 100°C zarucene, takže asi tak... 

am5 je sice na tom podobne co som pocul.. ale ten sa da ukludnit PBO .... u shintelu musis UV co ti rozhadze stabilitu.... 

shintel 13 a 14gen neodporucam, konkretne vykonnejsie cpu ako 13700 14700 a lepsie... 

13600K je na tom bez problemu.. 160W a vyborne teploty.

Editoval(a) D2U
Odkaz na příspěvek
On 11. 11. 2023 at 20:57, D2U napsal(a):

ziadne 100 ludi 100 chuti. intel je dogshiet... sam ho mam, tak aby som predisiel hned oznaceniu fanboy.... je to neuchladitelny topič so spotrebou 250W... investicia okolo 200€ to vyrieši, bez TG contactframe si ani nepr...eš... 100°C zarucene, takže asi tak... 

am5 je sice na tom podobne co som pocul.. ale ten sa da ukludnit PBO .... u shintelu musis UV co ti rozhadze stabilitu.... 

shintel 13 a 14gen neodporucam, konkretne vykonnejsie cpu ako 13700 14700 a lepsie... 

13600K je na tom bez problemu.. 160W a vyborne teploty.

Děkuji za rady. Sice jsem chtěl 14600 ale i tak. Zkusím teda AMD.

Jen se chci zeptat na ty základní desky. Co se tak nejvíc montuje a má nejmenší problémy.

Editoval(a) Jiří Koláček
Odkaz na příspěvek
Před 14 minutami, Jiří Koláček napsal(a):

Děkuji za rady. Sice jsem chtěl 14600 ale i tak. Zkusím teda AMD.

Jen se chci zeptat na ty základní desky. Co se tak nejvíc montuje a má nejmenší problémy.

Nedám dopustit na desky od Gigabyte. Ale za chvíli se tu objeví někdo a bude říkat, že preferuje desky od MSI. Přijde někdo další a bude preferovat Asus, pak přispěchá čvrtej a bude ti radit třeba AsRock.

Klidně se může stát, že mě deska bude v pohodě sloužit x let a ty jí budeš za 3 měsíce reklamovat. Je to loterie. Někdy prostě se stane, že v nějaký sérii konkrétního typu desky se vyskytne pár vadných.

Pokud nejsi extra náročnej, tak bych ti doporučil tuhle https://www.alza.cz/gigabyte-b550-gaming-x-v2-d6163392.htm ale jak píšu, za chvíli se ukáže někdo, a bude ti radit desku od MSI třeba.

Odkaz na příspěvek
Před 54 minutami, Kmínek napsal(a):

Nedám dopustit na desky od Gigabyte. Ale za chvíli se tu objeví někdo a bude říkat, že preferuje desky od MSI. Přijde někdo další a bude preferovat Asus, pak přispěchá čvrtej a bude ti radit třeba AsRock.

Klidně se může stát, že mě deska bude v pohodě sloužit x let a ty jí budeš za 3 měsíce reklamovat. Je to loterie. Někdy prostě se stane, že v nějaký sérii konkrétního typu desky se vyskytne pár vadných.

Pokud nejsi extra náročnej, tak bych ti doporučil tuhle https://www.alza.cz/gigabyte-b550-gaming-x-v2-d6163392.htm ale jak píšu, za chvíli se ukáže někdo, a bude ti radit desku od MSI třeba.

Náročný nejsem. Ale chci určitě AM5 a nejspíš 7600. Děkuji. Kouknu se na gigagyte. A uvidím.

Odkaz na příspěvek

Pokud budeš chtít AM5, tak samo sebou B650, Gigabyte B650 gaming x. Vyšší řada pak aorus elite. Čemu bych se ale vyhnul jsou low cost, ty neumí žádný výrobce. 

Dlouhé roky jsem preferoval MSI a asus. Gigabyte jsem bral tak nějak za průměr do lowcost PC. MSI desky mi odešly 2 rychle po sobě B450 a B550, vcelku dobrou zkušenost mám s TUF B550, s TUF B650 už ale ne. B550 i B650 od Gigabyte jsou slušný, hlavně verze gaming x, aorus elite je téměř top.

Co se týče intel chipsetu Z790 tak jsem viděl jen MSI mag tomahawk a aorus elite, ovšem bez delší zkušenosti

Odkaz na příspěvek
Před 19 minutami, Jiří Koláček napsal(a):

Náročný nejsem. Ale chci určitě AM5 a nejspíš 7600. Děkuji. Kouknu se na gigagyte. A uvidím.

JO aha, sory, jsem tam dal desku se špatným chipsetem, jsem se přehlédl v cpu co chceš provozovat. V tom případě teda asi https://www.czc.cz/gigabyte-b650-gaming-x-ax-amd-b650/358096/produkt

• Like 1
Odkaz na příspěvek
On 13. 11. 2023 at 16:24, Kmínek napsal(a):

JO aha, sory, jsem tam dal desku se špatným chipsetem, jsem se přehlédl v cpu co chceš provozovat. V tom případě teda asi https://www.czc.cz/gigabyte-b650-gaming-x-ax-amd-b650/358096/produkt

Děkuji za info. Nakonec jsem koupil

https://www.alza.cz/gigabyte-b650-gaming-x-d7986314.htm

Připadala mi lepší než ta Ax. Tak doufám že jsem něco nepřehlédl.

Jako disk

https://www.alza.cz/seagate-firecuda-530-2tb-d6678526.htm

A ty rychlosti jsou úžasné.

• Like 2
Odkaz na příspěvek
Před 21 minutami, Kmínek napsal(a):

dobrá koupě 

Děkuji.

Jen se chci zeptat jestli nemá tady někdo zkušenosti s rgb větráky od nzxt. Mám skříň h5 elite. Ve skříni 5ks rgb ARCTIC P12 PWM PST A-RGB a 2ks od nzxt. Ty od Artic jsou tři PIN 5V(rgb) a nzxt 4 PIN 5V uvažuji jak to udělat abych to mohl ovládat jednou aplikací a aby to nejlépe svítilo vše stejně.

Možnost je koupit dva nové větráky a ty od nzxt prodat. 

Můžu se ptát tady nebo nám založit nové téma?

Odkaz na příspěvek
Před 13 hodinami, Jiří Koláček napsal(a):

Děkuji.

Jen se chci zeptat jestli nemá tady někdo zkušenosti s rgb větráky od nzxt. Mám skříň h5 elite. Ve skříni 5ks rgb ARCTIC P12 PWM PST A-RGB a 2ks od nzxt. Ty od Artic jsou tři PIN 5V(rgb) a nzxt 4 PIN 5V uvažuji jak to udělat abych to mohl ovládat jednou aplikací a aby to nejlépe svítilo vše stejně.

Možnost je koupit dva nové větráky a ty od nzxt prodat. 

Můžu se ptát tady nebo nám založit nové téma?

Tam je problém, že NZXT používá jejich proprietární RGB, které není kompatibilní s jinými komponenty. Ty možnosti víceméně jsou přejít na jedno nebo druhé. Asi bych spíš dal pryč ty NZXT a dokoupil Arcticy 😅 Všechny napojíš na desku a můžeš to ovládat z Gigabyte aplikace. 

• Souhlasím 1
Odkaz na příspěvek
On 19. 11. 2023 at 11:17, milanfon napsal(a):

Tam je problém, že NZXT používá jejich proprietární RGB, které není kompatibilní s jinými komponenty. Ty možnosti víceméně jsou přejít na jedno nebo druhé. Asi bych spíš dal pryč ty NZXT a dokoupil Arcticy 😅 Všechny napojíš na desku a můžeš to ovládat z Gigabyte aplikace. 

Jo to jsem si myslel. A nejspíš to tak i časem udělám. Jen bych se ještě zeptal. Kolik mohu připojit led diod k argb? Popř. Máte někdo zkušenosti s instalací led pásku ven ze skříně? Třeba pod stůl nebo na monitor zezadu aby to bylo ovládání vše z desky.

Nejsem úplný laik zapojit led pásky si dovedu sám popř cokoliv napájet. Jen nemůžu a nebo jsem špatně hledal najít něco k tomuto tématu.

Odkaz na příspěvek
Před 2 hodinami, Jiří Koláček napsal(a):

Jo to jsem si myslel. A nejspíš to tak i časem udělám. Jen bych se ještě zeptal. Kolik mohu připojit led diod k argb? Popř. Máte někdo zkušenosti s instalací led pásku ven ze skříně? Třeba pod stůl nebo na monitor zezadu aby to bylo ovládání vše z desky.

Nejsem úplný laik zapojit led pásky si dovedu sám popř cokoliv napájet. Jen nemůžu a nebo jsem špatně hledal najít něco k tomuto tématu.

Jestli se nepletu, tak dřív šlo standardně napojit jen 60 ARGB LEDek do série, ale teď se to zvyšovalo a návod od Tvojí desky tvrdí, že jich zvládne až 1000 😅 Vytáhnout kabel ven taky není problém. 

image.png

Odkaz na příspěvek
Před 16 minutami, milanfon napsal(a):

Jestli se nepletu, tak dřív šlo standardně napojit jen 60 ARGB LEDek do série, ale teď se to zvyšovalo a návod od Tvojí desky tvrdí, že jich zvládne až 1000 😅 Vytáhnout kabel ven taky není problém. 

image.png

Děkuji moc. Vyzkouším a uvidím. Už se dívám na toto

https://a.aliexpress.com/_mt3geUg

Odkaz na příspěvek

Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet

K zanechání komentáře musíte být člen

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet v naší komunitě.

Zaregistrovat se

Přihlásit se

Už máte účet? Přihlašte se zde.