kanapetr322 2 Zveřejněno Srpen 29 Report Share Zveřejněno Srpen 29 (upraveno) Ahoj, chtěl bych do své sítě přidat switch, ale nejsem si jistý jestli je to zrovna to co potřebuji. Potřebuji, aby rychlost komunikace mezi VR a PC byla alespoň 1.6 Gbps (rychlost internetu může být nižší). Proto jsem vymyslel tuto síť: viz obrázek. Bude tato síť fungovat dle mých požadavků nebo informace z PC jde nejdřív do modemu který ji zpomalí na 1Gbps a až potom do VR? Pokud to bude fungovat jak myslím tak mi prosím řekněte jaké funkce a parametry by měl switch mít. A pokud by vás napadl jiný způsob než switch tak mi ho prosím sdělte. Vím že nejlepší by bylo místo toho switche dát rovnou router, ale potřebuji mít ten router v jiné místnosti než je PC a nechci tahat ještě jeden kabel z routeru do PC přes celý dům. A modem je od poskytovatele internetu takže ho taky měnit nebudu. Děkuji. Editoval(a) Srpen 29 kanapetr322 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Harry 252 Zveřejněno Srpen 29 Report Share Zveřejněno Srpen 29 V teoretickém případě ano, bude to fungovat tak jak potřebuješ. Komunikace mezi VR a PC bude probíhat čistě na LAN (pokud se bavíme čistě o offline komunikaci), tudíž packety jdou mezi cestou PC -> Switch -> Router -> VR a vice-versa. Pokud ale budeš hrát hru nebo komunikovat se zdrojem, který je na internetu (např. server nějaké online hry), budeš omezen rychlostí modemu. Nutno říct, že jsem trochu skeptický ohledně rychlosti WiFI (pokud tedy nebudeš využívat WiFi 6E). Se staršími generacemi se na takové rychlosti nedostaneš a to je ještě v případě, že bude na síti pouze VR a PC. S každým přibývajícím zařízením ti začne klesat šířka pásma, kterou můžeš tomuhle spojení věnovat (i když některé routery umí pokročilý QoL bandwidth management). Jsem si tak na 90% jistý, že půjde napojit WAN přes switch z modemu, ale určitě mi to tu fact-checkne, jestli se nepletu. Jaké je/bude využití VR? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
kanapetr322 2 Zveřejněno Srpen 29 Author Report Share Zveřejněno Srpen 29 Před 50 minutami, Harry napsal(a): Jaké je/bude využití VR? PC vypočítává hru a já ji vidím ve VR. Co jsem tak četl, tak je potřeba alespoň 1,2 Gbps a čím víc tím líp. Maximálně dokáže VR využít 1,6. Teď mám jen 1. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
kanapetr322 2 Zveřejněno Srpen 30 Author Report Share Zveřejněno Srpen 30 Před 13 hodinami, Harry napsal(a): V teoretickém případě ano, bude to fungovat tak jak potřebuješ. Komunikace mezi VR a PC bude probíhat čistě na LAN (pokud se bavíme čistě o offline komunikaci), tudíž packety jdou mezi cestou PC -> Switch -> Router -> VR a vice-versa. Pokud ale budeš hrát hru nebo komunikovat se zdrojem, který je na internetu (např. server nějaké online hry), budeš omezen rychlostí modemu. Nutno říct, že jsem trochu skeptický ohledně rychlosti WiFI (pokud tedy nebudeš využívat WiFi 6E). Se staršími generacemi se na takové rychlosti nedostaneš a to je ještě v případě, že bude na síti pouze VR a PC. S každým přibývajícím zařízením ti začne klesat šířka pásma, kterou můžeš tomuhle spojení věnovat (i když některé routery umí pokročilý QoL bandwidth management). Jsem si tak na 90% jistý, že půjde napojit WAN přes switch z modemu, ale určitě mi to tu fact-checkne, jestli se nepletu. Jaké je/bude využití VR? A pokud bych teda hrál online, tak bude omezená rychlost jen na připojení k serveru hry (internet) nebo už bude omezeno všechno (výpočty hry z PC do VR? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
milanfon 927 Zveřejněno Srpen 30 Report Share Zveřejněno Srpen 30 Mám jen jeden dotaz. Modem funguje i jako router? Nebo tvůj WiFi router je zároveň router pro celou síť? Protože v tom druhém případě by to nefungovalo a musel bys PC zapojit až do něj. 1 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Harry 252 Zveřejněno Srpen 30 Report Share Zveřejněno Srpen 30 Před 50 minutami, milanfon napsal(a): Mám jen jeden dotaz. Modem funguje i jako router? Nebo tvůj WiFi router je zároveň router pro celou síť? Protože v tom druhém případě by to nefungovalo a musel bys PC zapojit až do něj. Tímhle jsem si nebyl jistý. Díky za check Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Harry 252 Zveřejněno Srpen 30 Report Share Zveřejněno Srpen 30 Před 2 hodinami, kanapetr322 napsal(a): A pokud bych teda hrál online, tak bude omezená rychlost jen na připojení k serveru hry (internet) nebo už bude omezeno všechno (výpočty hry z PC do VR? Jakmile jdou data ven, jejich rychlost je omezená jak rychlostí odezvy serverů, ke kterým se připojuješ, tak rychlostí tvého internetu (konkrétně u tebe 1Gb/s). Pro komunikaci na LAN (tj. čistě mezi PC a VR) jsi omezen "nejpomalejším" článkem v rámci cesty (konkrétně samotné VR). Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
kanapetr322 2 Zveřejněno Srpen 30 Author Report Share Zveřejněno Srpen 30 1 hour ago, Harry napsal(a): Jakmile jdou data ven, jejich rychlost je omezená jak rychlostí odezvy serverů, ke kterým se připojuješ, tak rychlostí tvého internetu (konkrétně u tebe 1Gb/s). Pro komunikaci na LAN (tj. čistě mezi PC a VR) jsi omezen "nejpomalejším" článkem v rámci cesty (konkrétně samotné VR). Jo jasně, to chápu. Jde mi o to jestli jestli ty data z PC do VR během hraní online půjdou nejkratší cestou přes switch nebo jestli půjdou spolu s internetem přes modem. Zjednodušeně: dokáže ta síť poslat offline data pouze přes switch a zároveň v tu danou chvíli online data přes modem? Prostě ty informace rozdělit? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
kanapetr322 2 Zveřejněno Srpen 30 Author Report Share Zveřejněno Srpen 30 Před 2 hodinami, milanfon napsal(a): Mám jen jeden dotaz. Modem funguje i jako router? Nebo tvůj WiFi router je zároveň router pro celou síť? Protože v tom druhém případě by to nefungovalo a musel bys PC zapojit až do něj. To moc nechápu. Jsem amatér. Jak to prosím zjistím? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
milanfon 927 Zveřejněno Srpen 30 Report Share Zveřejněno Srpen 30 Před 16 minutami, kanapetr322 napsal(a): To moc nechápu. Jsem amatér. Jak to prosím zjistím? Velmi zjednodušeně: funguje ti internet, když zapojíš kabel přímo do PC bez jakýchkoliv nastavování? 😅 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Harry 252 Zveřejněno Srpen 30 Report Share Zveřejněno Srpen 30 Před 4 hodinami, kanapetr322 napsal(a): Jo jasně, to chápu. Jde mi o to jestli jestli ty data z PC do VR během hraní online půjdou nejkratší cestou přes switch nebo jestli půjdou spolu s internetem přes modem. Zjednodušeně: dokáže ta síť poslat offline data pouze přes switch a zároveň v tu danou chvíli online data přes modem? Prostě ty informace rozdělit? Ano, pro VR chodí jen informace o scéně, do PC chodí data online. Ale jak jsem naznačil výše, ubíráš si šířku pásma čistě pro VR, takže teoretická maximální rychlost se bude dělit mezi tyto přenosy. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
kanapetr322 2 Zveřejněno Srpen 30 Author Report Share Zveřejněno Srpen 30 (upraveno) Před 4 hodinami, milanfon napsal(a): Velmi zjednodušeně: funguje ti internet, když zapojíš kabel přímo do PC bez jakýchkoliv nastavování? 😅 Právě teď je připojen z toho modemu. Takže ano, jen ho zapojím a jede to. Takže co to pro mně znamená? Editoval(a) Srpen 30 kanapetr322 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
milanfon 927 Zveřejněno Srpen 30 Report Share Zveřejněno Srpen 30 Před 3 minutami, kanapetr322 napsal(a): Právě teď je připojen z toho modemu. Takže ano, jen ho zapojím a jede to. Takže co to pro mně znamená? Že to, co jsi nakreslil, by normálně mělo fungovat 😅 (opět nebudu zabíhat do detailů) Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
kanapetr322 2 Zveřejněno Srpen 30 Author Report Share Zveřejněno Srpen 30 Před 37 minutami, milanfon napsal(a): Že to, co jsi nakreslil, by normálně mělo fungovat 😅 (opět nebudu zabíhat do detailů) Dobře, děkuji. 1 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Recommended Posts
Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet
K zanechání komentáře musíte být člen
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet v naší komunitě.
Zaregistrovat sePřihlásit se
Už máte účet? Přihlašte se zde.
Přihlásit se teď