Zdeněk Homolka 2 Zveřejněno Květen 7 Report Share Zveřejněno Květen 7 Potřeboval bych prosím radu. Vybírám nové ramky. Teď mám 2x8GB 3200Mhz CL16 a chtěl bych 32GB a vybírám mezi těmi parametry co jsem napsal jako název otázky. Poznám nějak rozdíl 3200Mhz vs. 3600Mhz a co CL16 vs. CL18? Deska je asus tuf gaming b550-plus a procesor ryzen 5 5500. Původně jsem chtěl stejnou značku jako mám teď tedy Patriot Viper, kterou jsem našel se stejnými parametry jen vyšší kapacitou to je těch 3200Mhz a CL16, ale pak jsem našel i ty další varianty jako 3600Mhz a CL18 případně Kingston Fury Renegate 3600Mhz CL16. Jasně ten Kingston bude lepší, ale výrazně aby to bylo poznat? Jsou o pár storokorun dražší. Nebo stačí pár korun ušetřit a vzít nějaké ty Patrioty? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
domas135 37 Zveřejněno Květen 7 Report Share Zveřejněno Květen 7 (upraveno) Před 5 hodinami, Zdeněk Homolka napsal(a): Potřeboval bych prosím radu. Vybírám nové ramky. Teď mám 2x8GB 3200Mhz CL16 a chtěl bych 32GB a vybírám mezi těmi parametry co jsem napsal jako název otázky. Poznám nějak rozdíl 3200Mhz vs. 3600Mhz a co CL16 vs. CL18? Deska je asus tuf gaming b550-plus a procesor ryzen 5 5500. Původně jsem chtěl stejnou značku jako mám teď tedy Patriot Viper, kterou jsem našel se stejnými parametry jen vyšší kapacitou to je těch 3200Mhz a CL16, ale pak jsem našel i ty další varianty jako 3600Mhz a CL18 případně Kingston Fury Renegate 3600Mhz CL16. Jasně ten Kingston bude lepší, ale výrazně aby to bylo poznat? Jsou o pár storokorun dražší. Nebo stačí pár korun ušetřit a vzít nějaké ty Patrioty? 3600Mhz CL16 je ideál z tvých vybraných. Jestli poznáš rozdíl, to se těžko řekne. Některé specifické programy těch 3600Mhz CL16 využijí, ale třeba u většiny her je to k nerozeznání oproti klasickým 3200Mhz CL16. Jelikož jsou ale tyhle dvě specifikace cenou od sebe asi 2 až 3 stovky, tak bych rovnou bral ty 3600ky Můžu např. doporučit tvůj zmíněný model od Kingstonu: https://www.czc.cz/kingston-fury-renegade-black-32gb-2x16gb-ddr4-3600-cl16/330222/produkt Editoval(a) Květen 7 domas135 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Zdeněk Homolka 2 Zveřejněno Květen 7 Author Report Share Zveřejněno Květen 7 Před 1 hodinou, domas135 napsal(a): 3600Mhz CL16 je ideál z tvých vybraných. Jestli poznáš rozdíl, to se těžko řekne. Některé specifické programy těch 3600Mhz CL16 využijí, ale třeba u většiny her je to k nerozeznání oproti klasickým 3200Mhz CL16. Jelikož jsou ale tyhle dvě specifikace cenou od sebe asi 2 až 3 stovky, tak bych rovnou bral ty 3600ky Můžu např. doporučit tvůj zmíněný model od Kingstonu: https://www.czc.cz/kingston-fury-renegade-black-32gb-2x16gb-ddr4-3600-cl16/330222/produkt Díky. Objednal jsem ty Kingstony, ale ne u czc ani zeleného mimoně, ale jinde ale taky solidní prodejce s pobočkou v našem městě a bez poplatku za vyzvednutí. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Kmínek 41 Zveřejněno Květen 8 Report Share Zveřejněno Květen 8 Před 15 hodinami, Zdeněk Homolka napsal(a): Díky. Objednal jsem ty Kingstony, ale ne u czc ani zeleného mimoně, ale jinde ale taky solidní prodejce s pobočkou v našem městě a bez poplatku za vyzvednutí. Nezvolil jsi špatně, navíc v době, kdy jsou paměťový moduly hříšně laciný, by byla hloupost nejít do 32GB RAM, pokud ti to rozpočet umožní. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Zdeněk Homolka 2 Zveřejněno Květen 8 Author Report Share Zveřejněno Květen 8 právě tak nějak uvažuju. Když jsem v červenci 2022 počítač stavěl tak jen za 2x8GB ramky z alzy (rozbalené) jsem dal 1408kč (dnes je má alza za necelých 900kč) takže dnes za 2x16GB dát 1930kč je super vylepšení. Staré prodám takže dobré. Jediné co mě trochu děsí když jsem počítač stavěl tak jsem si vyhledal podle desky podporované ramky a ty patrioty tam byli, ale ty kingstony ne no tak snad to pojede. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
domas135 37 Zveřejněno Květen 9 Report Share Zveřejněno Květen 9 Před 22 hodinami, Zdeněk Homolka napsal(a): právě tak nějak uvažuju. Když jsem v červenci 2022 počítač stavěl tak jen za 2x8GB ramky z alzy (rozbalené) jsem dal 1408kč (dnes je má alza za necelých 900kč) takže dnes za 2x16GB dát 1930kč je super vylepšení. Staré prodám takže dobré. Jediné co mě trochu děsí když jsem počítač stavěl tak jsem si vyhledal podle desky podporované ramky a ty patrioty tam byli, ale ty kingstony ne no tak snad to pojede. Čistou náhodou mám úplně stejnou desku a úplně stejné Kingstony (akorát 2x8GB), takže se nemusíš bát Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Zdeněk Homolka 2 Zveřejněno Květen 12 Author Report Share Zveřejněno Květen 12 Tak jen pro pořádek nové ramky jsou doma. Rovnou jsem aktualizoval BIOS, vyndal staré ramky, dal nové a v BIOSu nastavil na rychlejší profil. Vše šlape krásně. Aspoň v tomto ohledu je počítač dostatečný a ramky mají a budou mít dlouho rezervu. Kupoval jsem u Mironetu ty Kingstony a přišlo mi to jen za 1927kč 2x16GB 3600Mhz 1 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Zdeněk Homolka 2 Zveřejněno Květen 12 Author Report Share Zveřejněno Květen 12 Tak jsem se spletl. Vše šlape krásně, ale počítač nesmí nic dělat. Není to vůbec stabilní a pořád to padalo do modré smrti při nastavení na 3600Mhz. Tak jsem zkusil dát jen 3000Mhz a spustil jakýsi test a zatím to opravdu běží. Proč sakryš? To jsem rovnou mohl koupit ty Patrioty 3200Mhz. Co by mohlo být problémem? Deska? CPU? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
milanfon 887 Zveřejněno Květen 15 Report Share Zveřejněno Květen 15 Tohle by mělo na Ryzenu 5500 v pohodě fungovat. Zkoušel jsi zvýšit SoC napětí? Případně používáš XMP profil? Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Zdeněk Homolka 2 Zveřejněno Květen 16 Author Report Share Zveřejněno Květen 16 XMP alias DOCP asusu používám. Na výběr jsou dva profily. První z nich stabilní je 3000Mhz podle CPU-Z 1500Mhz, FSB 3:45 15-17-17-36. Druhý je 3600Mhz, FSB 3:54 časování by mělo být 16-20-20-39. U obou profilů to píše, že napětí je 1,35V Když dám vyšší 3600Mhz tak sice počítač naběhne a běží, ale po různé době prostě tak nějak zatuhne a musím ho restartovat čudlíkem na bedně. Při 3000Mhz nastavení vše běží bez problémů. Spustil jsem i Diagnostika paměti Windows co je v systému a při 3000Mhz bez problémů test proběhne bez chyby. Při 3600Mhz to napíše, že chyba a něco ve stylu ať kontaktuju výrobce počítače či tak něco. Jinak ještě podle CPU-Z to píše, že jsou tam SK Hynix a part number KF3600C16D4/16GX. Paměti jsem zkusil vyhledat u výrobce desky, ale tam nejsou. Nejbližší jsou tyto bych řekl: Hyper X HX436C17PB3K2/32 taky jsem tam čip od Hynixu. Prostě fakt už nevím. Jestli dát ty ramky na reklamaci nebo se s tím smířit fakt nevím. Popravdě jsem zklamán. Patrioty co jsem měl bez problémů běželi na 3200Mhz a původně jsem chtěl opět Patrioty jen s vyšší kapacitou. Jo a ramky jsou ve správných slotech dle manuálu výrobce desky a Bios jsem před výměnou ramek dával poslední. Před výměnou byla verze 2803 a nyní je poslední verze 3002 Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
D2U 627 Zveřejněno Květen 16 Report Share Zveřejněno Květen 16 Před 1 hodinou, Zdeněk Homolka napsal(a): XMP alias DOCP asusu používám. Na výběr jsou dva profily. První z nich stabilní je 3000Mhz podle CPU-Z 1500Mhz, FSB 3:45 15-17-17-36. Druhý je 3600Mhz, FSB 3:54 časování by mělo být 16-20-20-39. U obou profilů to píše, že napětí je 1,35V Když dám vyšší 3600Mhz tak sice počítač naběhne a běží, ale po různé době prostě tak nějak zatuhne a musím ho restartovat čudlíkem na bedně. Při 3000Mhz nastavení vše běží bez problémů. Spustil jsem i Diagnostika paměti Windows co je v systému a při 3000Mhz bez problémů test proběhne bez chyby. Při 3600Mhz to napíše, že chyba a něco ve stylu ať kontaktuju výrobce počítače či tak něco. Jinak ještě podle CPU-Z to píše, že jsou tam SK Hynix a part number KF3600C16D4/16GX. Paměti jsem zkusil vyhledat u výrobce desky, ale tam nejsou. Nejbližší jsou tyto bych řekl: Hyper X HX436C17PB3K2/32 taky jsem tam čip od Hynixu. Prostě fakt už nevím. Jestli dát ty ramky na reklamaci nebo se s tím smířit fakt nevím. Popravdě jsem zklamán. Patrioty co jsem měl bez problémů běželi na 3200Mhz a původně jsem chtěl opět Patrioty jen s vyšší kapacitou. Jo a ramky jsou ve správných slotech dle manuálu výrobce desky a Bios jsem před výměnou ramek dával poslední. Před výměnou byla verze 2803 a nyní je poslední verze 3002 nastav fclk uclk mclk 1 1 1 , resp. xmp 3600 , potom zvýš voltaz na ramkach z 1,35 na 1,36 alebo 1,37 a podobne po malych krokoch. este nastav geardownmode na enabled alebo disabled, uz nepamatam, u amd to bolo cele velmi jednoduche, bud rad ze nemas intel, tam by si plakal. ako posledne nastav cr1 alebo 1t. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Zdeněk Homolka 2 Zveřejněno Květen 16 Author Report Share Zveřejněno Květen 16 (upraveno) Díky za snahu. D2U hele snažil jsem se, ale nevím jestli je chybka, že jsou ty zkratky špatně nebo já jen nevím co hledat, ale kromě změny napětí jsem nepochodil s tím něco najít. Nastavil jsem profil na těch 3600 a prvně změnil napětí z 1,35 na 1,36 to nepomohlo test paměti zase špatné. Teď jsem zkusil nastavit na 1,37 a za chvilku to půjdu spustit. Udělal jsem pár fotek z Biosu-UEFi co tam mám. Ohledně Intel vs. AMD. Intel jsem nikdy neměl. A ramky jsem nikdy neřešil jen mírné přetaktování cpu. Ještě v roce 2022 jsem fungoval na Phenomu AM3 a ramkama 4x2GB ddr3 a až v půlce roku 2022 jsem udělal update na Ryzen 5 5500, desku Asus B550 a původně těch 2x8GB ram, které se jednoduše dalo změnit z původních referenčních hodnot na 3200Mhz a teď tento update ram na 2x16GB kdy se moc nedaří Editoval(a) Květen 16 Zdeněk Homolka Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Zdeněk Homolka 2 Zveřejněno Květen 16 Author Report Share Zveřejněno Květen 16 Test při 3600 a napětí až už 1,35 1,36 1,37 vždy skončí takto. Při 3000 vždy bez problémů Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
D2U 627 Zveřejněno Květen 16 Report Share Zveřejněno Květen 16 (upraveno) ved tam mas na prvom obrazku FCLK v biose. nepamatam ci to je 1800mhz, polovica frekvencie ram. v gigabyte biose tam bola delicka rovno mclk fclk 1:1 . u ešusu neviem, pohladat na YT navod ako na to. kludne mozes ist az do 1.375 alebo 1.38 V bez problemu na ramkach. aj tak to bios znizi na 1.37 a podobne. mclk je memclock to je 3600, fclk je frekvencia zbernice 1800mhz a uclk je uncore ..asi. uz nepamatam. a gearmode sa zapina alebo vypina v pripade ze mas NEPARNE CL..napr 17 alebo CL19 a podobne. amd pracuje s parnymi cislami a tym padom ti to da na CL16 z CL17 napriklad.. CR1 alebo 1T sa zapina nakoniec ak vsetko ide stabilne. lebo CR2 znamena ze 2x potrebujes pristupit do RAM namiesto 1x . ako 3600 3800 pre amd nebol problem aspon u mna. s G.skill trident Z som fungoval na 4000mhz fsb 2000mhz cl18 alebo CL16 na 1T s 1.4V . ale to boli 4266mhz ramky povodne a podstatne bolo ze fsb islo na 2000mhz co bola rarita vtedy. Editoval(a) Květen 16 D2U Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Zdeněk Homolka 2 Zveřejněno Květen 16 Author Report Share Zveřejněno Květen 16 Před 59 minutami, D2U napsal(a): ved tam mas na prvom obrazku FCLK v biose. nepamatam ci to je 1800mhz, polovica frekvencie ram. v gigabyte biose tam bola delicka rovno mclk fclk 1:1 . u ešusu neviem, pohladat na YT navod ako na to. kludne mozes ist az do 1.375 alebo 1.38 V bez problemu na ramkach. aj tak to bios znizi na 1.37 a podobne. mclk je memclock to je 3600, fclk je frekvencia zbernice 1800mhz a uclk je uncore ..asi. uz nepamatam. a gearmode sa zapina alebo vypina v pripade ze mas NEPARNE CL..napr 17 alebo CL19 a podobne. amd pracuje s parnymi cislami a tym padom ti to da na CL16 z CL17 napriklad.. CR1 alebo 1T sa zapina nakoniec ak vsetko ide stabilne. lebo CR2 znamena ze 2x potrebujes pristupit do RAM namiesto 1x . ako 3600 3800 pre amd nebol problem aspon u mna. s G.skill trident Z som fungoval na 4000mhz fsb 2000mhz cl18 alebo CL16 na 1T s 1.4V . ale to boli 4266mhz ramky povodne a podstatne bolo ze fsb islo na 2000mhz co bola rarita vtedy. jaj fclk uclk mclk je to FCLK frekvence pardon. Už jsem to zkusil. Je tam od něco po 3000Mhz. Nastavil jsem tedy půlku takže 1800. Díky a promiň za trpělivost se mnou. Momentálně jsem tedy upravil jen to FCLK a profil XMP jsem dal ten 3600Mhz. Napoprvé po uložení a to nahodilo chybu tak znovu a naběhlo to zatím v pořádku. Zkusím udělat ten test a pak kdyžtak zkusím to napětí. Ještě jednou díky Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Zdeněk Homolka 2 Zveřejněno Květen 18 Author Report Share Zveřejněno Květen 18 Tak abych informoval. Po nastavení toho FCLK z auto, které nefungovalo a při 3600Mhz byli chyby tak teď když je přes XMP nastaveno 3600Mhz a změnil jsem to FCLK z auto na 1800 to funguje a drží. Napětí jsem nechal na automatice co si nastavilo. Chlapci moc děkuji a tuto otázku si uložím kdyby něco v budoucnu. Odkaz na příspěvek Sdílet na ostatních sítích
Recommended Posts
Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet
K zanechání komentáře musíte být člen
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet v naší komunitě.
Zaregistrovat sePřihlásit se
Už máte účet? Přihlašte se zde.
Přihlásit se teď