Jump to content

Recommended Posts

Zdravím,

už několik let přemýšlím o novém PC, teď mám zrovna dost náročné období, ale současně mám nějaké peníze stranou, tak si říkám, že je asi správný čas udělat si radost. Bohužel jsem ale během několika let ztratil přehled a třeba v AMD absolutně tápu. I když teď koukám a snažím se číst, furt tomu nerozumím natolik, abych byl schopen vychytat všechny nuance, počítač za takové prachy chci mít už ale vychytaný. Proto se obracím na vás s prosbou o radu.

Mám bokem cca 50k, když byste mě přemluvili, můžu jít až na cca 65k. PC používám velmi všestranně, nejvíce ale na hry. Hraju na 2k, mám dva monitory a ten můj primární podporuje freesync (jestli to při výběru GPU hraje nějakou roli).

Jakou sestavu byste zvolili?

A pokud nemáte čas někomu cizímu vybírat sestavu (což plně chápu), mohli byste aspoň doporučit, čím začít? Třeba není RTX 4080 pro mě overkill, anebo se vyplatí připlatit si?

Díky moc!

Milan

Editoval(a) Paliage
Odkaz na příspěvek
Sdílet na ostatních sítích

4080 je overkill na 2k hraní 

Napadlo mě ještě několik doplňujících otázek:

Pokud na pc i pracuješ, budeš pracovat s renderem, stříháním videa apod?

Jakou obnovovací frekvenci tvůj primární monitor umí?

RGB ano/ne?

Využiješ ve hrách raytracing?

Odkaz na příspěvek
Před 4 hodinami, Kmínek napsal(a):

4080 je overkill na 2k hraní 

Napadlo mě ještě několik doplňujících otázek:

Pokud na pc i pracuješ, budeš pracovat s renderem, stříháním videa apod?

Jakou obnovovací frekvenci tvůj primární monitor umí?

RGB ano/ne?

Využiješ ve hrách raytracing?

Díky za odpověď.

Přesto, nevyplatí se 4080, protože by se odložil další upgrade PC?

Nene, videa stříhám zřídkakdy. Nejvíc PC v práci používám na práci s daty a jejich vizualizaci, Photoshop + ho používám na hudbu a její střih.

Monitor umí 144 hz.

RGB (pokud se tedy bavíme o podsvícení) moc neřeším, tudíž být nemusí.

Ray tracing bych určitě v některých hrách využil.

Odkaz na příspěvek
Před 3 hodinami, Paliage napsal(a):

Díky za odpověď.

Přesto, nevyplatí se 4080, protože by se odložil další upgrade PC?

Nene, videa stříhám zřídkakdy. Nejvíc PC v práci používám na práci s daty a jejich vizualizaci, Photoshop + ho používám na hudbu a její střih.

Monitor umí 144 hz.

RGB (pokud se tedy bavíme o podsvícení) moc neřeším, tudíž být nemusí.

Ray tracing bych určitě v některých hrách využil.

Já si myslím, že na 1440P rozlišení je 4080 v pohodě. V většině her ti zvládne i ten Ray Tracing. Upřímně bych ale asi bral raději RX 7900 XTX od AMDčka (za stejné peníze o něco mále lepší výkon), pokud nutně nepotřebuješ právě onen Ray Traycing.

Udělal jsem takový "náčrt" toho, jak by mohla sestava vypadat: https://www.czc.cz/anubkbcg2ggcqbtdopvouo8dg8/seznam
Samozřejmě se dá ještě upravit dle potřeb - počítal jsem hlavně s tím, že by měla sestava aspoň 5 let vydržet.

Editoval(a) domas135
Odkaz na příspěvek
Před 3 hodinami, domas135 napsal(a):

Já si myslím, že na 1440P rozlišení je 4080 v pohodě. V většině her ti zvládne i ten Ray Tracing. Upřímně bych ale asi bral raději RX 7900 XTX od AMDčka (za stejné peníze o něco mále lepší výkon), pokud nutně nepotřebuješ právě onen Ray Traycing.

Udělal jsem takový "náčrt" toho, jak by mohla sestava vypadat: https://www.czc.cz/anubkbcg2ggcqbtdopvouo8dg8/seznam
Samozřejmě se dá ještě upravit dle potřeb - počítal jsem hlavně s tím, že by měla sestava aspoň 5 let vydržet.

Tady musím souhlasit s KMÍNEK kdy RTX4080 je fakt na QHD hraní overkill...sám teď po upgradu jedu na RTX4070Ti a LCD Samsung Odyssey G7 32" 244Hz a s prstem v nose např. Cyberpunk 2077 se vším na ULTRA detaily s RTX a DLLS 3.0 nejdu pod 140FPS a to mě botlneckuje i7 9700KF....

Tady musím vyzdvihnout právě DLSS 3.0 , který hodně pomáhá, ale i tak je výkon RTX4070Ti pecka...mohu za mě jen doporučit a navíc je méně náročná na zdroj než RTX3080 a o výkonu se už asi netřeba asi zmiňovat.

Vemte si, že RTX4070Ti se dá sehnat už za cca 22tisíc a jak jsem psal bohatě stačí a má výhodu toho RTX + DLLS 3.0. Neříkám, že je AMD RX7900XTX špatná, ale za 28tisíc...mno za mě zbytečný.

Navíc proč teď dávat do sestavy i7 13700K, když stejně na vyšší rozlišení ať už je to QHD nebo pak i 4K tahá víc už grafika a procesor nemusí být až takový nabušenec.

Tady by postačil do začátku klidně i5 13600K/KF , kdy navíc KF jde pořídit i pod 8tisíc + základní deska Z790 ať už s DDR4 nebo DDR5 taky cca kolem 8tisíc...

...spíš bych ( a to doporučuji u každýho PC ) vybral plně modulární zdroj, který nezabere tím svazkem zbytečně moc místa a je mnohem pohodlnější následná manipulace, kabel managment, kdy je v PC jenom to, co je třeba...

Naopak sám mám v merku ten M.2 SSD od Kingston, naprostý souhlas i s RAMkama za tu cenu, jediný co bych ještě poupravil je ten AIO ( možná vzduch by na tu i5 byl vhodnější ) a taky tu základní desku bych raději dal ASUS TUF...

Odkaz na příspěvek
Před 4 hodinami, domas135 napsal(a):

To vypadá dobře, díky!

Mám jen doplňující otázky:

i7 13700K – Má smysl, i když neplánuji vyloženě taktovat?

750W zdroj: Dával jsem si to do kalkulačky a vyšlo mi, že doporučený zdroj je mezi 700–799 W, tak si říkám, jestli tam zbývá dostatek rezervy (když bych třeba upgradoval, přidával nějaké komponenty.

Chtěl jsem si vypočítat bottleneck, ale vůbec se mi tam tyhle RAM nepovedlo dostat, tak  Ti asi budu věřit, že tohle je optimální volba :-)

Odkaz na příspěvek
Před 6 minutami, Paliage napsal(a):

To vypadá dobře, díky!

750W zdroj: Dával jsem si to do kalkulačky a vyšlo mi, že doporučený zdroj je mezi 700–799 W, tak si říkám, jestli tam zbývá dostatek rezervy (když bych třeba upgradoval, přidával nějaké komponenty.

Chtěl jsem si vypočítat bottleneck, ale vůbec se mi tam tyhle RAM nepovedlo dostat, tak  Ti asi budu věřit, že tohle je optimální volba :-)

Jak jsem psal do začátku by bohatě měla stačit ta i5 13600K/KF ( nejenom poměr cena/výkon, ale jak jsem psal na vyšší rozlišení to víc tahá grafika )

Pak v budoucnu pokud by byla potřeba je možno nejenom i7 13700Km, ale s kvalitním chlazením i9 13900K nebo dokonce verzi KS m:Om

Add zdroj...na RTX4080 rozhodně na klid a slunce v duši 850W na RTX4070Ti stačí bohatě 750W ( já sám jsem osadil PC 850W na tu 4070Ti, ale je to jen můj rozmar, kdy cenový rozdíl se stejným modelem v 750W byl pár stovek )

Mno RAMky...to je teď takový zajímavý téma...pořád tam není takový výkonnostní skok mezi starší DDR4 ( nejčastěji 3200 nebo 3600Mhz ) a novými DDR5 ( 5600 a 6000Mhz ) ...tady bych to viděl opět jako možnost do budoucna upgradovat na vyšší takty a tím si při dobrém časování pamětí navýšit i o další kousek výkon PC...

to znamená ANO základní desku s DDR5 a zatím něco jako tohle...Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6000 | CZC.cz

...tyhle mají lepší výkon i když cca o 600,- dražší  6000Mhz + 32CL vs. 5600Mhz + 36CL 

Odkaz na příspěvek
Před 1 hodinou, Paliage napsal(a):

Nene, mohu jít na cca 65k max.

tak já bych to viděl asi takhle...https://www.czc.cz/352885,357472,354586,357176,331709,366049,274124,359201/kody

dal jsem to do WHITE buildu...jen ten ASUS zdroj klidně vyměnit za Corsair RM850 White (2021) za 3 490 Kč - Počítačový zdroj | Alza.cz

případně taky ASUS, ale bílý...ASUS ROG STRIX 850W GOLD White Edition - Počítačový zdroj | Alza.cz

případně ten ATX 3.0 ASUS TUF GAMING 850W GOLD - Počítačový zdroj | Alza.cz

POZN. u toho AIO bych klidně dal i NZXT KRAKEN, ale i tak je cca stejně drahý nebo dražší a bílá edice je vždy s RGB...

Editoval(a) Argo37
Odkaz na příspěvek
Před 2 hodinami, Argo37 napsal(a):

Tady musím souhlasit s KMÍNEK kdy RTX4080 je fakt na QHD hraní overkill...sám teď po upgradu jedu na RTX4070Ti a LCD Samsung Odyssey G7 32" 244Hz a s prstem v nose např. Cyberpunk 2077 se vším na ULTRA detaily s RTX a DLLS 3.0 nejdu pod 140FPS a to mě botlneckuje i7 9700KF....

Tady musím vyzdvihnout právě DLSS 3.0 , který hodně pomáhá, ale i tak je výkon RTX4070Ti pecka...mohu za mě jen doporučit a navíc je méně náročná na zdroj než RTX3080 a o výkonu se už asi netřeba asi zmiňovat.

Vemte si, že RTX4070Ti se dá sehnat už za cca 22tisíc a jak jsem psal bohatě stačí a má výhodu toho RTX + DLLS 3.0. Neříkám, že je AMD RX7900XTX špatná, ale za 28tisíc...mno za mě zbytečný.

Navíc proč teď dávat do sestavy i7 13700K, když stejně na vyšší rozlišení ať už je to QHD nebo pak i 4K tahá víc už grafika a procesor nemusí být až takový nabušenec.

Tady by postačil do začátku klidně i5 13600K/KF , kdy navíc KF jde pořídit i pod 8tisíc + základní deska Z790 ať už s DDR4 nebo DDR5 taky cca kolem 8tisíc...

...spíš bych ( a to doporučuji u každýho PC ) vybral plně modulární zdroj, který nezabere tím svazkem zbytečně moc místa a je mnohem pohodlnější následná manipulace, kabel managment, kdy je v PC jenom to, co je třeba...

Naopak sám mám v merku ten M.2 SSD od Kingston, naprostý souhlas i s RAMkama za tu cenu, jediný co bych ještě poupravil je ten AIO ( možná vzduch by na tu i5 byl vhodnější ) a taky tu základní desku bych raději dal ASUS TUF...

sam mam takisto 4070 a ihned by som ju vymenil za 4080 na QHD.... nateraz s fake dlss3 mas pokoj, vidis kazdy druhy frame . ked ti to vyhovuje, tak ok, ak su prostriedky, okamzite 4080 s 13600 . 12GB je uboho malo pomaly aj na qhd..... neodporucam.  samozrejme nic proti amd. osobne mam momentalne zmiesane pocity z 7900 amd serie grafik. verim ze su dobre a vykonne. cena lepsia ako ngreeedia. RTX je pekny bonus. no realne som to pouzil iba v jednej hre MetroExodus enhanced edition. kde to bolo nutne. ako RTX mi osobne nechyba.

Editoval(a) Division2 Ubisoft
  • Souhlasím 1
Odkaz na příspěvek
Před 2 hodinami, Paliage napsal(a):

To vypadá dobře, díky!

4070 utiahnes aj s 500W zdrojom, ma to malu spotrebu, max 250W real.  samozrejme taky dobry 850W gold od corsair ti utiahne aj 4090 pomaly, a vyhoda ze si mozes kupit 12vhpwr kabel od corsair za 30€ alebo rovno kup ATX3 zdroj ktory ma uz ten kabel.  kabel na obrazku, a to som si myslel ze mam siroku skrinu mFacepalmm, original pribaleny kabel sa tam strasne tlacil. neodporucam pouzivat. hrozne.

1679226260499.jpg

Editoval(a) Division2 Ubisoft
Odkaz na příspěvek
Před 2 minutami, Division2 Ubisoft napsal(a):

4070 utiahnes aj s 500W zdrojom, ma to malu spotrebu, max 250W real.  samozrejme taky dobry 850W gold od corsair ti utiahne aj 4090 pomaly, a vyhoda ze si mozes kupit 12vhpwr kabel od corsair za 30€ alebo rovno kup ATX3 zdroj ktory ma uz ten kabel.  kabel na obrazku, a to som si myslel ze mam siroku skrinu mFacepalmm, original pribaleny kabel sa tam strasne tlacil. neodporucam pouzivat. hrozne.

1679226260499.jpg

já sem tam hodil case od A-DATA s možností vertikální montáže GPU jako mám teď já a tím odpadá to ohýbaní a malý prostor na bočnici...

Odkaz na příspěvek
Just now, Argo37 napsal(a):

já sem tam hodil case od A-DATA s možností vertikální montáže GPU jako mám teď já a tím odpadá to ohýbaní a malý prostor na bočnici...

ano vertikal mount je riesenie, no nechce sa mi davat dalsich 50€ za kit... mozno casom. berme ze v tom pripade bude vertikal mount nutnost... vybrata Aero edicia od gigabyte je LOPATA.. ALE ZE HEJ. chvalim ze ma lešenie na podporu grafiky, velmi zaujimave a trefne. nekoliduje mi s fanmi pod gpu.

20230312_175947.jpg

• Like 1
Odkaz na příspěvek

Ke komentování se musíte přihlásit nebo si vytvořit účet

K zanechání komentáře musíte být člen

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet v naší komunitě.

Zaregistrovat se

Přihlásit se

Už máte účet? Přihlašte se zde.

Přihlásit se teď